Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim, NATO çerçevesine taşındı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya, Ukrayna sınırındaki askeri varlığını sonlandırmalı" derken, Moskova'dan uyarı geldi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 'NATO'un tehditkar askeri faaliyetlerine yanıt vermek için önlem aldıklarını' söyledi.

'SAVAŞA HAZIRLIK KONTROLÜ YAPILDI'

"NATO, Rusya toprakları yakınında 40 bin asker ve 15 bin askeri personel konuşlandırıyor" diyen Şoygu, "Önlemler ve tatbikatların bir parçası olarak, Batı ve Güney askeri bölgelerindeki birliklere savaşa hazırlık kontrolü yapıldı" ifadelerini kullandı.

'RUSYA'YI CAYDIRACAK ÖNLEMLER GEREKLİ'

Brüksel'de Stoltenberg'le görüşen Ukrayna Dışişleri Dmitro Kuleba, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kiev'in 'diplomatik bir çözüm istediğini' söylemişti. Moskova'ya karşı ek yaptırım uygulanması talebinde bunan Ukraynalı bakan, "Operasyonel düzeyde, Rusya'yı caydıracak önlemlere ihtiyacımız var" demişti.  

'ASKERİ YIĞINAK AÇIKLANAMAZ'

"Geçtiğimiz haftalarda Rusya, savaşa hazır binlerce askeri Ukrayna sınırına taşıdı" ifadelerini kullanan Stoltenberg ise, bunun 2014 yılında Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakından beri en büyük askeri yığınak olduğunu belirtmişti. "Rusya'nın askeri yığınağı açıklanamaz" diyen NATO Genel Sekreteri, Rusya'yı Ukrayna çevresindeki askeri varlığını sonlandırmaya çağırdı.