Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Rusya, PKK'ya silah gönderiyor" şeklindeki sözlerine yanıt veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Ankara'dan kanıt sunmasını istedi.

Hakkâri’nin Çukurca bölgesinde TSK’ya ait bir helikopter PKK’nin silahlı kanadı HPG tarafından düşürülmüş ve görüntüleri yayınlanmıştı. Görüntülerde kullanılan roket ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bunlardan biri de silahın Rus yapımı olduğu yönündeydi.

Sputnik’in haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbarkır'dan dönüşü sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kullanılan silahın ne olduğu belli. Şu anda teröristlerin elinde Rusya tarafından verilmiş uçaksavar ve füzeler var. Bölücü terör örgütü bunlarla teçhiz edilmiş durumda. Bunlar Suriye tarafından, Irak tarafından bölücü terör örgütüne aktarılıyor. Silahlı kuvvetlerimiz hiçbir şeyi göz ardı etmeden bunların üzerine üzerine gidiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın sözlerini değerlendiren Bogdanov, Moskova'nın Rusya'yı PKK'ye yardım etmekle suçlayan Türkiye'den kanıt beklediğini vurguladı. Bogdanov, "Biri bir şey söylüyorsa, bununla ilgili kanıtlar sunmalı" dedi.

Öte yandan Bogdanov, Türkiye'nin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla Suriye'de operasyon düzenlemek için haklı gerekçelere sahip olmadığını belirtti.

"(Operasyon için) ya bir haklı gerekçe bulunmalı, ya BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan uluslararası bir karar olmalı ya da meşru hükümetle anlaşma yapılmalı" diyen Bogdanov, Türkiye'nin Suriye'de operasyon düzenleyerek, bu ülkenin iç işlerine müdahale ettiğinin altını çizdi.