Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’ye Suriye’de işbirliği önerdiği iddiasını doğruladı. Buna göre, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford’a iki ülke arasında olası çatışmaları önlemek için kurulan gizli hattı kullanarak bir mektup gönderdi. Mektubun temmuz ayında gönderildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, mektupta iki noktada işbirliği teklif ediliyor:

IRAK SINIRINDAKİ MÜLTECİLER İÇİN ŞAM’LA ‘ARABULUCULUK’ ÖNERİSİ

İlki, Irak-Suriye sınırındaki ABD’nin kontrolünde bulunan el Tanf bölgesindeki Ruhban kampındaki sığınmacıların durumu. Buna göre Rusya, bu kamptaki sığınmacılara Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde bulunan evlerine dönmeleri için güvenlik garantisi sağlamak üzere Suriyeli yetkililerle çalışmaya hazır olduğunu ABD’ye iletti.

‘RAKKA’DAKİLER DAHİL, MAYINLARI ORTAK TEMİZLEYELİM’

İkinci öneri ise Rakka bölgesindekiler dahil olmak üzere, mayınların insani amaçlarla temizlenmesi çalışmalarında işbirliği teklifini içeriyor. Açıklamada, “Aynı zamanda, Rakka dahil olmak üzere [çeşitli bölgelerde] yapılan insani amaçlı mayın temizleme çalışmalarında koordinasyon sağlanması, böylece Suriye çapında barışçıl yaşamın tesisinin hızlandırılması ve teröristlerin saflarına yeni üye çekme girişimlerinin ortadan kaldırılması önerildi” ifadeleri yer aldı.

Bu açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ay başında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaptığı görüşmeden sonra Suriye’de atılan ilk somut adım olma özelliğini taşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo iki liderin buluşmasının ardından ‘görüşmelerin, Suriyeli mültecilerin eve dönüşünün nasıl sağlanacağına odaklandığını’ söylemişti. 

Kaynak: Gazete Duvar