Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya-NATO Daimi Konseyi toplantısının sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un 'Rus saldırganlığı' ile ilgili söylemlerinin şaşkınlık yarattığını belirtti.

Moskova, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Rusya-NATO Daimi Konseyi toplantısını değerlendirdi.

'İFTİRALARI, BİRLEŞTİRİCİ UNSURLARI HALİNE GELDİ'

Sputnik'te yer alan habere göre, açıklamada şunlar kaydedildi: "NATO gibi birçok farklı ülkenin dahil olduğu, çok taraflı bir yapıdaki birliğin muhafaza edilmesi kolay bir iş değil. Güçlü birleştirici bir motifin olması önemli. NATO bakanlarının yorumlarından anlaşılacağı gibi böyle bir motifi bulmaları uzun sürmedi. Akıllarında her zaman ‘Rusya tehdidi' miti, ‘Rus saldırganlığı' iftirası ve bunlara ‘toplu olarak karşı konması' gerektiğine dair bitmeyen söylemler gibi hep aynı şeyler var" denildi.

Açıklamada ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un bu yöndeki sözlerinin şaşkınlık uyandırdığı kaydedildi.

'NATO'NUN PRATİK ÇALIŞMAYA HAZIR OLDUĞUNA DAİR EMARE YOK'

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca NATO'nun pratik işbirliğine dönüş yapmaya hazır olduğuna dair belirtilerin olmadığını da ifade etti.

Açıklama metninde, "İttifak ısrarla eski ölçülerle hareket etmeye devam ediyor. ABD'nin ve müttefiklerinin 'Rusya'yı caydırmak' gerekçesiyle sınırlarımızdaki askeri varlığını artırmaya yoğunlaştığı halde doğal olarak, Rusya-NATO ilişkilerinde nasıl bir ‘yapıcılık' beklenebilir sorusu ortaya çıkıyor. Askeri rekabet mantığına dayalı cepheleşme ilişkisine dayalı paradigmayla bizi zorluyorlar. Aynı zamanda NATO'nun ortak çıkarlar konusunda pratik işbirliğine, bölgesel terör tehditlerinin de dahil olduğu gerçek güvenlik tehlikeleriyle mücadele yolunda ilerlemeye hazır olduğuna dair belirtiler yok" ifadelerine yer verildi.

'İTTİFAK, İDEOLOJİK DOGMALARINI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÜZERİNDE TUTUYOR'

NATO'nun ideolojik dogmalarını küresel sorunların çözümü ile ilgili gerçek çalışmalarının üzerinde tuttuğu belirtilen açıklamada ayrıca, "Sonuçta ancak ittifakın özünün kökten değişmesi, Avrupa'daki güvenliğin sağlanması alanında daha iyiye gidilmesine bir şans tanıyabilir" denildi.