Rusya ile Kazakistan sınırında yaşayan Kürtler, Kazaklar tarafından ırkçı saldırıya uğradı. Saldırının organize olduğunu düşünen Avukat Tahar Fatoev, bir Rus generalin Kürtlere 'Siz evlerinizde oturun biz bunları kimin yaptığını, kimin organize ettiğini biliyoruz' dediğini söyledi.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Bir hafta önce Rusya'nın Saratova kentine bağlı Dergachi köylerinde yaşayan Kürtler, asker uğurlamak için ilçeye gidiyor. İddiaya göre; Kazaklar arabalarıyla Kürtlerin arabalarına arkadan vuruyor. Bu esnada tartışmalar yaşanıyor ve kavga çıkıyor. Kavgada Kazaklardan ve Kürtlerden üçer kişi yaralanıyor. Daha sonra Kazaklar yaklaşık 200 araçlık konvoylarla ellerinde sopa ve bıçaklar eşliğinde Kürtlerin köylerine baskın düzenliyor. Köyden yaklaşık 50 kişi karşılık vererek Kazakların köye girmesini engelliyor. Olayın büyümesinden sonra polisler ve askerler köye gelerek müdahale ediyor. Polisler havaya ateş açarken Kazaklar, "Burası bizim toprağımız, buradan çıkın" diye sloganlar atmaya devam ediyor.

1937'DEN BERİ DEVAM EDEN SALDIRILAR

Ferhat Yaşar'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre svukat Tahar Fatoev, bunun Kazakların ilk saldırısını olmadığının altını çizerek şunları söylüyor: “İki ay önce de Kazaklar, Kazakistan'daki Kürt köylerine saldırdı. Oradaki durum hâlâ iyi değil. Korona virüsü nedeniyle Kazakistan ile Rusya arasındaki sınır kapatıldı. Kazakistan'daki Kürtler Rusya tarafına geçmek istedi ancak provokasyonlarla geçişleri engellenmeye çalışıldı. Kazaklar 1937'de dedelerimize saldırarak Kırgızistan'a sürgün ettiler. 1990 yılında Kırgızlar Kürtlere karşı ayaklanarak Kürtlerin topraklarını terk etmesini istediler. Bu olaylardan sonra Kürtler tekrar göç edip bu sefer Rusya'ya yerleştiler. Şimdi burada 5 bin Kürt evi var. Biz Kazaklardan korkmuyoruz ama Kazakistan'daki Kürtlere saldırırlar diye çekiniyoruz.”

'AYNI ŞEYİ KÜRTLER YAPSAYDI DEVLET HEPSİNİ TUTUKLARDI'

Polislerin gelmesi sonrası olayların yatıştığını söyleyen Fateov, “Şu an köylerin etrafı polisler ve zırhlı araçlar tarafından korunuyor. Bütün köyleri kontrol altına aldılar. Yaşananlarla ilgili bugüne kadar Rus medyasında herhangi bir haber yapılmadı. Bugün sadece bir tane sitede haber çıktı o kadar. Bir Rus generali buraya geldi. 'Siz evlerinizde oturun biz bunları kimin yaptığını, kimin organize ettiğini biliyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız' dediler. Aynı sözleri başka bir yetkili daha söyledi ancak şu ana kadar kimse gözaltına alınmadı. Eğer aynı şeyi Kürtler yapmış olsaydı ve Kazakların olduğu köylere saldırsaydı, bütün Kürtleri tutuklardı devlet. Kazaklar bize saldırdı, ellerinde sopa, bıçak, çekiçlerle Kürtlerin köylerine saldırdılar. Bunun organize edildiği açık bir şekilde görülüyor. Devlet tarafında onlar daha güçlü çünkü hem polislerin hem devletin içinde varlar. Düşünün Rus polislerin yarısı Kazak. Kazakların her yerde koruyup kollayan bir devleti var ama buradaki Kürtler sahipsiz. 3-4 kez göçe zorlandık. Hepimizin gözleri Kürdistan'da. Kürdistan'ın düzelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.