Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası'nı nihai yenilgiye uğratmasının 76. yıl dönümü Rusya’da törenlerle kutlanıyor. Moskova'daki Kızıl Meydan'da geçit töreni düzenlendi.

Kızıl Meydan’da Faşizme Karşı Zafer Günü kapsamında askeri geçit töreni düzenlendi. Geçit törenine yaklaşık 12 bin 500 kişinin katılması bekleniyor.

Törende 190 askeri birim ve özel askeri ekipmanlar kullanılıyor. Kızıl Meydan’ın üzerinden 76 uçak ve helikopter uçuş gerçekleştirdi.

Kızıl Meydan’da törene katılacak olan konuklar, pandemi dolayısıyla fiziksel mesafe gözetilerek yerleştirildi.

PUTİN'DEN BATI'YA "NAZİ" MESAJI

Törene katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Faşizme Karşı Zafer Günü törenine katılanları ve halkı selamladı.

Gazilere hitap eden Putin "Göstermiş olduğunuz cesaretin ve metanetin önünde eğiliyoruz. Nazizme karşı kazanılan zaferdeki büyük başarının Sovyet halkı tarafından başarıldığını her zaman hatırlayacağız" dedi.

Putin, Rus halkının Nazi ordusuna karşı tek başına savaştığını ifade ederek, "Rus halkı cephelerde cesurca savaşırken aynı zamanda ülkenin savunması için fabrikalarda durmadan çalışarak ne kadar özverili olduğunu gösterdi. Nazizme karşı kazanılan zaferin Sovyet halkı tarafından alındığını her zaman hatırlayacağız" dedi. Nazilerin sadece Sovyet ekonomisini yok etmeyi değil, Sovyet halkını da yok etmeyi hedeflediğini hatırlatan Putin, "Yahudi ve Rus düşmanlığı tutkusuyla Avrupa’yı yerle bir eden Nazileri Rus halkı durdurdu. Bu unutulmamalı" diye konuştu.

Nazi ideolojisinin kalıntılarının Batı’daki askeri faaliyetlerle tekrar canlandırılmaya çalışıldığını ifade eden Putin, bu ideolojilere Rus halkının geçmişte izin vermediğini, gelecekte de hiçbir şekilde izin vermeyeceğini söyledi.

Törene Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da katıldı.

AĞIR SİLAHLAR SERGİLENDİ

Geçit töreninde, İkinci Dünya Savaşı'nın en iyi tankları olarak kabul edilen 10 adet T-34 tankları, T-14 Armata ve T-90M Proryv tankları, topçu teçhizat Coalition-SV, Kurganets piyade savaş araçları ve Boomerang zırhlı personel taşıyıcılar sergilenen silahlar arasında yer aldı.

Faşizme Karşı Zafer Günü'nde yapılan askeri geçit töreni geçen yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmiş ve 24 Haziran’da yapılmıştı. 9 Mayıs’ta ise başkentte kısıtlı kutlamalar düzenlenmişti.

Kaynak: Evrensel