Rusya’da muhalefet, 18 Mart’ta seçimleri boykot çağrısı yaptı. Vladivostok kentinde muhalefet lideri Alexei Navalny’i destekleyen eylemciler, şimdiki devlet başkanı Vladimir Putin’in kolaylıkla kazanacağını gösteren anketlerin güdümlü , seçimlerin de bir orta oyunu olduğunu iddia ediyorlar.

Vladivostok dışında Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo ve  Yakutsk gibi şehirlerde de Putin karşıtı eylemler devam ediyor. Eylemlerde taşınan dövizlerden birinin üstünde “Eğer seçme hakkım olsaydı seçimlere giderdim” yazıyor. Protestolardan önce Alexei Navalny tarafından yayınlanan bir video mesajında “kendi hayatlarınız tehlike altında. Bu hırsızlarla, yobazlarla, sürüngenlerle kaç yıl daha yaşamak istiyorsunuz” diyor.

MUHALİF LİDER POLİS ABLUKASINDA

Polisler, Alexei Navalny’nin evine baskın yaptı ve yayın yapan stüdyolardan biri kapatıldı. başka bir bölgede yayın yapan stüdyolardan biri faaliyetlerine devam ediyor. Moskova’da 6 diğer bölgelerde 16 Navalny destekçisi gözaltına alındı. Navalny’nin akıbeti hakkında ise henüz bir bilgi yok.

Muhalif liderin ileriki saatlerde protestolara bizzat katılması bekleniyordu.  Navalny’nin evinin etrafı da kolluk kuvvetleri tarafından çevrilmiş durumda. Yolsuzluk karşıtı kampanyalarıyla bilinen Navalny’nin seçimlerdeki adaylığı  Aralık ayında  seçim kurulu tarafından engellendi. Karar, ABD ve AB tarafından eleştirilmişti. Vladimir Putin, 18 yıldır Rusya’yı tek başına yönetiyor.

Kaynak: Reuters