Rusya ile Batı arasındaki Ukrayna krizi derinleşiyor. ABD ve AB yeni yaptırım kararları aldı. Fransa ve İngiltere savaş uçakları gönderdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Rus yetkililer ve şirketlere yönelik aldığı yeni yaptırımlara yanıt vereceklerini açıkladı.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov yaptığı açıklamada, "Kuşkusuz, yanıt vereceğiz" dedi ve ekledi: "Bu yanıtın Washington için acılı bir etkisi olacağından eminiz."

Riabkov, Rusya'nın nasıl bir yanıt vereceği konusunda detay vermezken, geniş seçeneklere sahip olduklarını kaydetti.

ABD'DEN 7 YETKİLİ VE 17 ŞİRKETE YAPTIRIM

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki federalleşme ve Rus yanlısı protestoları kaşımakla suçladığı Rusya'ya karşı yaptırımları sertleştirdiklerini bildirdi.

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çevresindeki yedi yetkili ve 17 şirkete karşı bir dizi yeni yaptırım kararı aldı. Yaptırım uygulananlar arasında petrol devi Rosneft patronu da bulunuyor.

Carney, Washington'un askeri amaçla kullanılabilecek bazı yüksek teknoloji ekipmanlarının Rusya'ya ihraç edilmesinin izin koşullarını da yeniden gözden geçireceklerini söyledi.

Rusya sözcü Riabkov, "Beyaz Saray sözcüsü tarafından kullanılan her kelime ABD'nin gerçeklik duygusunu tamamen yitirdiğine işaret ettiğini ve krizi derinleştirmeye götürdüğünü" belirtti.

Avrupa Birliği de yaptırım listesine 15 isim daha ekledi. Yaptırımlar Salı günü AB'nin Resmi Gazetesi'nde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Avrupa Komisyonu sözcüsü Pia Ahrendkilde Hansen, "Tırmanışın düşmediği bir durum içerisindeyiz" dedi.

FRANSA VE İNGİLTERE SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERDİ

Batı ile Rusya arasında yaşanan Ukrayna krizi bu yaptırım kararları ile daha da derinleşiyor. Batılılar Rusya'yı "ayrılıkçılığı" körüklemekle suçluyor ve uluslararası alanda izole etmekle caydırmayı umuyor. Rusya da Batılıları aşırı sağcı, neo-nazi gruplara destek vermekle suçluyor. Ukrayna krizi ile dengeler yendien sarsılırken bölgede hava giderek ısınıyor. Fransa da dört savaş uçağını Polonya'ya gönderdi. İngiltere ise NATO'nun Baltık ülkeleri hava sahasını denetleme misyonu çerçevesinde Lituanya'ya dört uçak gönderdi.

Ayrıca Nisan ayı başından bu yana, Fransız Awacs radar uçağı Polonya ve Romanya üzerinde haftada bir kaç kez gözetim uçuşları yapıyor.  İngilizlere ait bir Awacs radar uçağı ise Mart ayı başından beri aynı görev için alanda bulunuyor.

NATO Nisan ortasında Doğu Avrupa ülkelerindeki savunmayı güçlendirecekleri ve Baltık ülkeleri üzerindeki uçuşları arttıracaklarını açıklamıştı. Baltık Denizi ve Doğu Akdeniz'e gemilerin gönderilmesi bekleniyor.

Washington da geçen hafta yaptığı açıklamada 600 askerden oluşan paraşütçü birlikleri Polonya ve Baltık ülkelerinde tatbikata gönderdi.

Bölge aylardır kriz içinde yaşıyor. Ukrayna'da Batı'nın desteğindeki aşırı sağcıların iktidarı ele geçirmesi ardından, Şubat ayından bu yana Moskova'nın resmi çözüm talebi olan "federalleşme" veya Rusya'ya bağlanma lehine gösteriler arttı. Mart ayında Kırım Özerk Cumhuriyet'i hızlı bir şekilde referanduma giderek Rusya'ya bağlanmıştı.

RUS YANLILARI BİR BELEDİYEYİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Rus yanlısı silahlı isyancılar bugün de Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'in 70 km kuzeyinde bulunan 80 bin nüfuslu Kostiantynivka belediyesini ele geçirdi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin referanduma giderek Rusya'ya bağlanması ardından, 7 Nisan günü Donetsk bölgesi de 'Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan ederek, Rusya'dan askeri destek istemişti.

(ANF)