Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kongre’den geçen Rusya yaptırım tasarısını onaylamasını değerlendirdi.

Rusya’ya yönelik yasalaşan yeni yaptırımlar nedeniyle ABD ile ilişkilerin düzelme ihtimalinin artık kalmadığını belirten Medvedev,  “ABD, bu yaptırım hamlesiyle Rusya’ya yönelik tam kapsamlı bir ticaret savaşı başlattı” dedi.

Medvedev, sosyal medya sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya’ya yönelik yeni yaptırım tasarısının ABD Başkanı tarafından imzalanmasının birkaç sonucu var. Öncelikle, yeni ABD idaresiyle ilişkilerimizi iyileştirme umudunun sonu geldi. İkincisi Rusya’ya kapsamlı ticaret savaşı ilan edildi. Üçüncüsü, Trump idaresi, icra yetkilerini en aşağılayıcı biçimde Kongre’ye devrederek güçsüzlüğünü sergiledi. Bu, ABD siyasi çevrelerindeki güç dengesini değiştiriyor” dedi.

'NİHAİ AMACI TRUMP'IN AZLEDİLMESİ OLAN YENİ GİRİŞİMLER OLACAK'

Trump’ın ABD içindeki mücadeleyi kaybettiğini savunan Medvedev, “Başkan yeni yaptırımlardan memnun değil ama imzalamak zorunda kaldı. Yeni yaptırım konusu öncelikle Trump’ı yerine koyma yöntemi olarak ortaya çıktı. Nihai amacı Trump’ın azledilmesi olan yeni girişimler olacak. Onlara göre sistem dışı oyuncu yok edilmeli. Bununla birlikte ABD iş dünyasının çıkarları tamamen görmezden geliniyor. Siyaset, pragmatik yaklaşıma üstün geldi. Rusya karşıtı histeri, ABD’nin sadece dış değil iç politikasının önemli parçası haline geldi” ifadelerini kullandı.

Yaptırım rejiminin kodlandığını ve bir mucize gerçekleştirilmezse onlarca yıl devam edeceğini belirten Medvedev, “Üstelik Jackson-Vanik kanununa göre çok daha sert olacak çünkü kapsamlı bir nitelik taşıyor ve Kongre’nin onayı olmadan Başkan’ın özel emriyle iptal edilemez. Böylelikle Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler, Kongre üyeleri ve Başkan’ın kimliğine bağlı olmadan oldukça gergin olacak. Uluslararası kurum ve mahkemelerde uzun tartışmalar bizi bekliyor. Uluslararası gerilim giderek güçlenecek. Önemli uluslararası sorunların çözümünden vazgeçilecek” yorumunda bulundu.

Bu yaptırımların Rusya için sonuçlarını da değerlendiren Medvedev, “Öncelikle kendi gücümüze güvenerek sakin bir biçimde ekonomimizi ve sosyal alanı geliştirmeye, ithali ikame etmekle uğraşmaya, ülkemizin en önemli sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Son yıllarda bunu yapmayı öğrendik. Neredeyse tüm finansal pazarların kapalı olması, yabancı kredi kurumlar ile yatırımcıların üçüncü taraf ve ülkelere yaptırım geleceği korkusuyla Rusya’ya yatırım yapmaktan çekinmesi koşullarında çalışmaya alıştık. Tüm bu yaptırımlar genel olarak anlamsız olsa da işimize yaradı. Biz başaracağız” diye yazdı.

(Kaynak: Sputnik)