İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar başlatan Washington yönetimini sert ifadelerle hedef aldı.

Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump için "Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun" dedi.

Sputnik’in haberine göre, İranlı diplomatların katıldığı toplantıda konuşan Ruhani, ABD'yi mutlaka yeneceklerini söyleyerek, ABD'nin İran ile müzakere talebine karşı ise şunları söyledi:

"Sayın Trump, biz tarih boyunca bölgedeki su yolları güvenliğinin güvencesi olduk. Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun. İki yolumuz var; ya direneceğiz ya teslim olacağız. ABD'yle müzakere masasına oturmak teslim olmak demektir."

Trump'ın çatışmacı tavrıyla sadece İran için değil tüm dünya için bir tehdit oluşturduğunu savunan Ruhani, "Düşmanlar, İran'la savaşın savaşların anası, İran'la barışın barışların anası olacağını iyi bilmeli" diye konuştu.

İran'ın petrol satışını önlemeye çalışan ABD makamlarının çabalarına değinen Ruhani, "İran petrol satamazsa kimse satamaz' dediğimizde Hürmüz Boğazı'nı kapatacağımızı düşünüyorlar, hâlbuki çeşitli yöntemlerimiz var, Hürmüz'ü kapatmak bunların en basiti. Kontrol ettiğimiz çeşitli boğazlarımız daha var" dedi.

KİMSENİN UŞAĞI OLMAYACAĞIZ

ABD'nin İran halkını yönetimden bıktırmaya çalıştığını savunan Ruhani, "İran halkını kışkırtamayacaksınız. İran halkı asla kimsenin uşağı olmayacak" diye konuştu.

Komşu ülkelerle en iyi diplomatik ilişkileri kurmak istediklerini ifade eden Ruhani, yeni şartlarda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin düzeltilmesini istediklerini dile getirdi.

Kaynak: Sputnik