Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk dün (14 Haziran) yayımlanan “ABD, Nusra gibi ‘teröristlerle’ aynı tarafta mı? Bu bir komplo teorisi değil” başlıklı yazısında ABD’nin, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile ilişki içerisinde olduğunu yazdı.

Nusra’nın ‘IŞİD karşıtlığı kartı’nı oynadığını söyleyen Fisk, normalde ABD’nin bu örgüte silah verdiğini söyleyenlere ‘komplo teorisyeni’ deneceğini ancak istihbarat raporları ve tarihin tersine işaret ettiğini belirtti.

2011’de başlayan Ortadoğu ‘devrimlerinin’ Arap dünyasında istikrarsızlık ve iç savaş yaratmak için Batılı güçler tarafından planlandığını belirten Fisk, aynı şekilde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı ayaklanmanın ve Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin de ABD’liler tarafından planlandığını belirtiyor.

Fisk, böylece İsrail’in en güçlü komşusundan kurtulduğunu belirtirken Müslüman Kardeşler’in iktidara gelmesiyle “Mısır’ın büyüklüğü azaltılmış oldu” diyor.

Fisk, İran’ın Suriye için büyük harcamalar yaptığını ve nükleer silah üretimini sürdürdüğünü söyleyerek, yaptırımlara rağmen İran’ın ‘İsrail ve Sünni devletlere’, Nusra ve IŞİD’den daha büyük tehlike oluşturduğunu yazıyor.

‘ABD NUSRA'YI HEDEF ALMIYOR’


Yazısında, Katar Dışişleri Bakanı Halid el Attiyah’ın geçen ay Le Monde ile yaptığı röportaja dikkat çeken Fisk, Katarlı bakanın “Açıkçası bütün aşırılıklara karşıyız” dediğini ancak “Ama IŞİD dışında tüm gruplar Esad’ı devirmek için savaşıyorlar. Ilımlılar, Nusra Cephesi’ne ‘sizinle çalışmayız’ diyemez” ifadelerini kullandığını anımsattı. Ayrıca, bunun Nusra’nın ‘ılımlılar’ ile aynı tarafta olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Fisk’e göre ABD de benzer düşünerek, Nusra Cephesi’ne ‘Sizinle çalışmayız’ demiyor ve benzer bir askeri desteği onlara da sunuyor.

Fransız hükümetinden gelen istihbarat raporlarının da ABD hava saldırılarının Nusra’yı hedef almadığını gösterdiği belirtilirken, Palmira kenti IŞİD tarafından ele geçirilirken de Suriye semalarında tek bir ABD uçağının bile görülmediği söyleniyor.

Suriye’deki ‘teröre karşı savaş’ hikayesinin bitmekte olduğunu söyleyen Fisk, bunun sebebinin de ‘kimi teröristlerin yakında bizim teröristimiz’ olacak olması olduğunu belirtiyor.

Fisk, Nusra’nın yalnızca para ve daha çok silaha ihtiyacı olduğunu söyleyerek, örgütün ‘daha korkunç teröristler ve Esad teröristleri’ ile savaştığını belirtiyor. (Sendika.org)