ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Koç üniversitesi'nde düzenlenen 'Türk-Amerikan İlişkileri: Çalkantılı Bir Bölgede Zorluklar ve Fırsatlar' konulu konferansta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Ricciardone, Suriye konusunda sorulan soruya, "Türkiye ve ABD askeri müdahalenin en son seçenek, en arzu edilmeyen seçenek olduğuna inanıyor. Bu sorun, uluslararası hukuka uygun, diplomatik bir süreçle çözümlenmeli. Bu, kolay yanıtları olmayan, sihirli bir şekilde ortadan kaybolmayacak, kolay bir çözümü olmayan bir durum. Dolayısıyla bu sorunun çözümü için birlikte çalışıyoruz" diye cevap verdi.

 

Bağdat'ta yapılan 23. Dönem Olağan Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Maliki, "Suriye'deki muhalifleri silahlandırmak bölgeyi savaşa sürükler. Suriye'ye uluslararası ya da bölgesel güç gönderilmesini istemiyoruz” dedi.

 

Bu arada İran lideri Ahmedinejad ile Suriye konusunu da görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri yetkilileri bu konuda hiçbir açıklamada yapmadı. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Suriye krizinin, Türkiye ve İran arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini yazdı.

 

BEŞŞAR ESAD ANNAN PLANINI KABUL ETTİ

Resmi Sana haber ajansı, Esad'ın "Suriye'nin planı kabul ettiği konusunda Annan'ı bilgilendirdiğini belirttiğini" duyurdu.

 

Ajans haberinde, Esad'ın, "Suriye'nin krizi sona erdirmeye yönelik stratejisi çerçevesinde Kofi Annan'ın misyonunun kabul edildiği ve bu misyonun başarılı olabilmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağı" sözlerine de yer verdi.