ABD'de tutuklu bulunan ve Türkiye vatandaşı da olan İranlı iş adamı Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) 50 milyon dolar kefaletle serbest bırakılma duruşması 7 Haziran'a ertelendi.

Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılma talebini New York'ta görüşen mahkemede hakim, delilleri inceleyeceğini söyledi.

BHARARA: ZARRAB MAHKEMEYİ YANILTMAYA ÇALIŞIYOR

Zarrab'ın kefalet talebine karşı çıkan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, iş adamının avukatlarının mahkemeye sundukları ek belgelere itiraz etti. Başsavcı Bharara, Zarrab'ın mahkemeyi yanıltmaya çalışmaya devam ettiğini bildirdi. Bharara, Zarrab'ın avukatlarının, "yasal açıdan kusurlu" ve "yanlış" bilgiler verdiklerini belirtti.

'TERCÜMANDAN İYİ İNGİLİZCE BİLDİĞİNİ SÖYLEDİ'

Zarrab'ın hala büyük servetini gizlemeye çalıştığını vurgulayan Bharara; iş adamının, ilk sorgusunda İngilizce bilmediği ve tercüman verilmediği için yanlış beyanda bulunduğu iddiasının gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

Bharara, sorgu sırasında tercüman bulunduğunu ve bunun da mahkemeye sunulan video kayıtlarında yer aldığını belirtti.

New York Güney Bölge Başsavcısı, Zarrab’ın ilk sorgusunda hakları hatırlatıldıktan sonra çoğu zaman tercümanı beklemeden FBI ajanlarının sorularını İngilizce yanıtladığını, sorgu sırasında bir FBI ajanına odada bulunan tercümandan daha iyi İngilizce bildiğini aktardığını söyledi.

Bharara, Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması durumunda, büyük serveti ve yüksek düzeyde ilişkileri nedeniyle ülkeden kaçma riski bulunduğu yönündeki görüşünü tekrarladı.

SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

2013'te "Rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçlarıyla başlatılan 17 Aralık soruşturmalarında adı geçen 33 yaşındaki Reza Zarrab, Türkiye'de kısa bir süre gözaltında tutulup serbest bırakıldı.

Reza Zarrab kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti, soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Reza Zarrab; hakkındaki "kara para aklama", "dolandırıcılık" ve "İran’a uygulanan yaptırımları delme" suçlarını da reddediyor.

Zarrab, 50 milyon dolarlık kefalet ve 24 saat boyunca ev hapsinde ve sürekli gözlem altında tutulması karşılığında tutuksuz yargılanmasını talep ediyor.

Kaynak: BBC Türkçe