Afganistan’ın yönetimini ele geçiren Taliban’ın, Kabil havaalanının işletilmesi için Türkiye’den teknik destek talebinde bulunduğu öne sürüldü.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki Türk yetkilnin Reuters'e verdiği bilgiye göre, Taliban yabancı güçlerin ayrılmasından sonra Türkiye'den Kabil havaalanını işletmek için teknik yardım istedi, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de Ağustos ayı sonuna kadar Afganistan’dan tamamen geri çekilmesinde ısrarcı oldu.

Bir yetkili, ABD işgalinin devrilmesinden 20 yıl sonra Afganistan'da iktidara geri dönen İslamcı Taliban'ın şartlı talebinin Ankara'yı tehlikeli bir teklifi kabul edip etmeme konusunda zor bir kararla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Türkiye, Afganistan'daki bir NATO misyonunun parçasıydı ve Kabil havaalanında hâlâ yüzlerce askeri bulunuyor.

Ancak Milli Savunma Bakanlığı bu askerleri geri çekeceğini duyurdu.

Reuters’tan Orhan Coşkun ve Tuvan Gümrükçü’nin haberine göre, üst düzey bir Türk yetkili, "Taliban, Kabil havaalanının işletilmesi için teknik destek talebinde bulundu" diyerek, ancak Taliban'ın tüm Türk birliklerinin ülkeden ayrılmasını talep etmesinin olası herhangi bir görevi karmaşıklaştıracağını da sözlerine ekledi.

Yetkili, "Türk Silahlı Kuvvetleri olmadan işçilerin güvenliğini sağlamak riskli bir iş" yorumu yaptı.

Aynı yetkili, konuyla ilgili olarak Taliban ile görüşmelerin devam ettiğini ve bu arada birliklerin geri çekilmesi için hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid Salı günü yaptığı açıklamada, grubun Ankara ile iyi ilişkiler aradığını söylemişti:

"Türkiye, Türk hükümeti ve Türk milletinin Müslüman halkı ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Afganistan'da konuşlu Türk kuvvetlerine gelince, bizim ülkemizde onlara ihtiyacımız yok ve tahliye tamamlandıktan sonra havalimanının güvenliğini sağlayacağız."

Askerleri güvenliği sağlamak için orada kalamayacağı için Türkiye'nin teknik yardım vermeyi kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.