Demokratik Suriye Güçleri'nin 24 Mayıs'ta başlattığı "Rakka'nın kuzeyini özgürleştirme" operasyonu 6'ncı gününde şiddetli çatışmalar ile devam ediyor.

IŞİD’in ağır darbe aldığı operasyonda, şimdiye kadar Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Eyn İsa kasabasının güneydoğusunda 10 kilometre ilerdi.

Operasyonun geride kalan 5 gününü değerlendiren komutanlardan Rojda Felat, operasyonun Cizîr, Grê Spî ve Kobani'de Suriye halklarının birliğini hedefleyen saldırılara, devrimci demokratik güçlerin bir cevabı olduğunu söyledi.

RAKKA’DA YAŞAM VE KADINLARIN DURUMU

IŞİD’in bulunduğu her alanda vurmaya devam edeceklerini belirten Felat, Rakka’nın işgal edilişine dikkati çekerek, kadınların durumuna vurgu yaptı. Hiçbir dinde ve kutsal kitapta kadınlara yönelik yazılmayan uygulamaların bölge kadınları üzerinde uyguladığını belirten Felat, şöyle konuştu:

"Kadınlar, başlarından ayak bileklerine kadar tüm vücutlarını örten peçe ve siyah çarşaf kullanmak zorunda. DAİŞ (IŞİD) çeteleri 2014 yılında işgal ettiği Rakka'da kadınları denetleyen tugaylar kurdu. Sokaklarda, erkeklerin de kılık kıyafetlerini denetleyen ve şeriat kanunlarının uygulanmasını sağlayan özel bir devriye asayiş ekibi dolaşıyor.

Kurallara uymadan dolaşan DAİŞ çetelerinin sözde güvenlik birimi tarafından yakalanırsa kırbaç cezası ile karşı karşıya kalıyor. DAİŞ çetelerinin kadınlardan oluşturduğu El Hansa Tugayı üyeleri DAİŞ çete üyelerinin eşi. DAİŞ çetelerinin bu sözde tugaylarında yer alan kadınların görevi, kılık kıyafet yasalarına uymayanları cezalandırmak ve kadın tutuklulara işkence yapmak."

Kadınların IŞİD üyeleri ile evlendirilmeye zorlanmamak için sokakta olmak yerine evlerinde kaldıklarını belirten Felat, "Öldürülen DAİŞ çete üyelerinin eşleri başka bir DAİŞ çete üyesi ile evlendiriliyor. Evlilikler uzun sürmediği için çocuk yapılması da pek gündeme gelmiyor. Daha çok cinsel açlığı gidermek için kadınları sex kölesi haline getiriyorlar " diyerek, kadına uygulanan zulmün hesabını soracaklarını belirtti.

Erkeklerin namaz saatlerinde camiye gitmek zorunda olduğunu dile getiren Felat, "DAİŞ çeteleri cep telefonunda kadın fotoğrafı bulunanlara da 30 kırbaç cezası veriyor. Futbol maçı izlemek de yasak. Futbol maçlarını yayınlayan kafe veya restoranların kapatılma, sahiplerinin ise öldürülme riski var" dedi.

“IŞİD OLDUĞU HER YERDE OLACAĞIZ”

Bölgede bulunan halkları IŞİD zulmünden kurtarmak için hamlelerine devam edeceklerini belirten Felat, "Kadınların şahsında toplumu hiçleştirmeye yönelik insanlık düşmanı çetelerin olduğu her yere QSD güçleri olarak gideceğiz" diye konuştu.

Kaynak: DİHA