Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü Rakka'dan tamamen çıkarmak için yaz aylarında başlatılan operasyonda, binlerce sivil de iki ateş arasında kaldı.

Ahmet ve ailesi de o siviller arasındaydı.

6 kişilik ailesinden geriye sadece bir kızı kalan 23 yaşındaki Ahmet yaşadıklarını anlattı.

"Evim vuruldu. Tüm ailem o sırada evdeydi.Hava saldırıları IŞİD ile ailem arasında ayrım gözatmiyordu. Yardım etmeye çalıştım. Eşimi yıkıntılar arasından çıkarmayı başardım. Ama oğlum Yazen'i ve bebeğimiz Muhammed'i kurtaramadım. Rakkayı terk etme kararı aldık. Anlaştığımız buluşma yerine geldik. yaklaşık 300 kişiydik. Şehre giden yoldaki bir kavşağa ulaştık. Operasyona katılan askerler yolun karşısındaydı.Onlara doğru yürümeye başladık. O anda bir mayın patladı, sağır oldum. Havada insan uzuvları uçuşuyordu. Bir doktor 'onu amaliyathaneye götürün bacaklarını kesmeliyiz' diye bağırıyordu. Bunu duydum ve kendimden geçtim. Üç gün sonra uyandım, hayattaydım. Hemşireye ailemi sordum. Beni mülteci kampında beklediklerini söyledi. Ama sonra eşim ve oğlumun mayın patlamasında öldüğünü öğrendim. Sadece kızım hayattaydı."

BM verilerine göre yaklaşık 250 bin kişi Rakka'yı terk etti.1000'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Rakka, Haziran 2014'te "halifelik" ilan eden IŞİD'in fiili "başkentiydi".

Bu yıl Haziran ayı başında ise ABD'nin desteklediği, Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'i Rakka'dan çıkarmak için operasyon başlatmıştı ve kent geçen ay örgütten geri alınmıştı.

(Kaynak: BBC Türkçe)