Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Danışmanlığı, Suriye’nin Haseke vilayetindeki Süryani ve Ermeni kurumlarının yayımladığı ortak bildiriye ilişkin açıklamada bulundu.

Haseke’deki on altı Hıristiyan kurumunun yayımladığı ortak bildiride yer alan hususlara ilişkin konuşan PYD EŞ Başkanlık Danışmanlarından Shinko Dibo, bildiride aktarılan YPG ve PYD’nin bölgedeki Hristiyanların mülklerine el koyduğu, gençlerini zorla askere aldığı, karar süreçlerine dahil edilmedikleri, özel vergi konulduğu ve okullardaki müfredata müdahale edildiği yönündeki hususlara dair açıklamada bulundu.

Fırat Haber Ajansı ANF’de yer alan habere göre, PYD’nin ilan ettiği Demokratik Özerk Yönetim içinde yaşayan herkesin özel mülkiyetini koruma altına almanın Demokratik Özerk Yönetimi’nin sorumluluk alanında olduğunu hatırlatan Dibo, “Özel mülkiyetin korunması konusunda çıkacak olan bir yasanın önceliği de Süryani, Asuri ve Arap halkımızın özel mülklerini korumayı bir görev olarak görür” dedi.

“KANUN GÜNDEME GELDİ, FAKAT HENÜZ YASALAŞMADI”

Demokratik Özerk Yönetimi’nin Hukuk Meclisi tarafından özel mülkiyetin korunmasına yönelik bir kanun tartışması olduğunu açıklayan Dibo, bunun nedenlerini şöyle ifade etti: “Açıklanan raporda bahsi geçen, özellikle Süryanilerin yoğun olduğu Til Temir ile Arapların yoğun olduğu Til Hemis bölgeleri bir dönem DAİŞ çetelerinin işgali altındaydı. Buralarda yaşayan Arap ve Süryani halkından insanların çoğunluğu buraları terk etti. Bu bölgeler YPG/YPJ tarafından özgürleştirildikten sonra oraya geri dönüşler başladı. Geri dönüşlerle birlikte Arap ve Süryani halkımızdan bazıları arasında sorunlar yaşanmaya başladı. Bazıları geri dönen kişilerin arazi ve mallarını gitmeden evvel kendilerine sattığını iddia ederek, geriye dönen insanların mallarını, mülklerini vermek istemiyordu. Bu nedenle sorunlar yaşanmaya başladı. Cizîrê Demokratik Özerk Yönetim bünyesindeki Hukuk Meclisi bu durum üzerine bir kanun ile özellikle buralardan savaş nedeniyle göç eden Süryani ve Arap kardeşlerimizin mülklerini koruma altına almayı gündemine aldı. Ancak daha yasalaşan ve sonuçlanan bir durum yoktur. Bu kanun ile amacımız kimsenin mülkiyetine el koymak değil, aksine bu bölgelerden ayrıldıktan sonra mülkiyetine başkaları tarafından el konulan insanlarımızın mülkiyetini korumak ve bu nedenle oluşabilecek olası husumetlerin önüne geçmektir.”

“ZORUNLU ASKERLİK İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Bildiride aktarıldığı gibi Haseke’deki Süryani okuluna YPG tarafından el konulmadığını açıklayan Dibo, IŞİD çetelerinin daha önce buraları işgal ettiği sırada bu tür binalara girdiğini ve buralardan saldırı düzenlediğini söyledi. Bu nedenle bu tarz binaların güvenlik nedeniyle bir dönem korunduğunu belirten Dibo, çetelerin temizlenmesinin ardından okulun şu an yeniden Süryani halkının kontrolünde olduğunu belirtti.

YPG’nin Süryani gençlerini zorla askere aldığı yönünde bildiride öne sürülen iddiayı da yalanlayan Dibo, YPG’nin kimseyi zorlayarak saflarında askerlik yaptırmasının mümkün olmadığını ifade etti.

“KİLİSE VE CAMİLER POLİTİK KONULARA KARIŞMASIN”

Bildiriyi yayımlayan kesimler arasında kiliselerin yoğunlukta olduğuna dikkat çeken Dibo, “Kiliselerin işi, politik konularda açıklama yapmak değildir. Aynı şey camiler için de geçerlidir. Yönetim konularında zaten halkların seçilmiş temsilcileri var, onlar karar verir. Kantonlarımızda kanunlar tüm halklardan temsilcilerin katılımı ile yapılıyor” dedi. (Demokrat Haber)