Rusya’nın Suriye’de barış için düzenlemeyi planladığı ve Kürtlerin davet edilmesi nedeniyle Ankara’nın tepkisini çeken barış konferansı hakkında PYD’den ilk açıklama geldi.

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hasan, konferansa kesin olarak katılacaklarını ilan etmemekle beraber, çoğunluk görüşünün olumlu olduğunu söyledi.

Reuters ajansının sorularına yazılı yanıt veren Hasan, PYD ve müttefikleri arasında çoğunluğun eğiliminin katılım yönünde olduğunu söyledi. Hasan, “Meseleyi değerlendiriyoruz ve çoğunluk görüşü katılım yönünde” dedi.

‘DEMOKRATİK FEDERAL ÇÖZÜMÜ SAVUNACAĞIZ’

PYD Eş Başkanı, konferansa katılmaları halinde Suriye’de ademi merkeziyetçi bir yönetim kurulmasını savunacaklarını aktardı. Hasan, “Mart 2016’da demokratik federal çözümü masaya koymuştuk ve bunun haricindeki tüm çözümler, Suriye krizini kalıcı hale getirecektir” ifadelerini kullandı.

‘MEDYA KARNAVALI OLMASIN’

Hasan, ‘çözümü garanti edecek ana hatlar ve temel unsurlar üzerinde daha önceden karar verilmesi gerektiğini’ de söyleyerek, bunun yapılmaması halinde kongrenin bir ‘medya karnavalı’na dönüşeceği yorumunu yaptı.

ŞAM’IN ‘RAKKA’DA İŞGAL’ AÇIKLAMASINA TEPKİ

Hasan yazılı söyleşide, Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’den temizlediği Rakka’da ‘işgal’ olduğu yönünde Şam yönetiminden pazar günü gelen açıklamayı da eleştirdi. PYD Eş Başkanı, Şam’ın ‘Rakka’da SDG işgali var’ açıklamasının ‘demokratik çözümden uzaklaşma’ anlamına geldiği yorumunu yaptı. Hasan, Şam yönetiminin ‘Suriye’de hiçbir devrimci güç olmadığı ve 2011 öncesi Suriye’nin yeniden tesis edilebileceği’ tavrıına döndüğünü söyleyerek, “Bu vizyon gerçekliğe ve demokratik çözüme aykırı” dedi.

ESAD SORUSUNU YANITLAMADI

Eylül ayında Salih Müslim’in yerine seçilen Hasan, krizin üç yıllık bir siyasi geçiş süreciyle çözülmesini önerdi. Ancak Hasan, PYD’nin Beşar Esad’ın devlet başkanlığından ayrılmasını isteyip istemeyeceği yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

KAYNAK: Gazete Duvar