Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 8’inci Olağan Kongresi Genel Meclisi üyelerinin seçilmesiyle sona erdi. 90 kişilik Genel Meclis’e Cizre Bölgesi’nden 41, Fırat Bölgesi’nden 187, Efrîn Bölgesi’nden 14, Halep’ten 67, Avrupa’da 9, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden birer üye seçildi.

Kongrede eş başkanların seçilmesinin ardından 90 kişilik Genel Meclisi üyeleri seçildi. Kongrede Genel Meclis üye sayısının 49’dan 90’a, yürütme komitesi üye sayısının da 13’ten 20’ye çıkarılmasına karar verilmişti.

Kongre, 7 kişilik Disiplin Komitesi’nin de seçilmesiyle sona erdi.

AYŞE HİSO KİMDİR?

Ayşe Hiso, 7 Mayıs 1978 tarihinde Afrîn’in Bilbilê ilçesine bağlı Şêx Xurzê köyünde dünyaya geldi. Halep’te ilkokul ve lise eğitimini tamamlayan Ayşe Hiso, Dil Tarih Fakültesi’ndeki eğitimini ise siyasi faaliyetleri nedeniyle maruz kaldığı baskılar sonucu yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Suriye krizinin başladığı 2011 yılında aktif olarak siyasi faaliyetlerine başlayan Ayşe Hiso, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve ardından Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) çatısı altında önemli görevler üstlendi. Bir süre TEV-DEM Efrîn Bürosu Eşbaşkanı olarak da görev sürdürdü. Ardından Afrîn Kantonu’nda meclis ve komün inşalarında çalışan Ayşe Hiso, kanton yönetimde de yer aldı. Ayrıca, Kongreya Star Afrîn Koordinasyonu’nda faaliyet yürüttü.

Ayşe Hiso, PYD’nin 27-28 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen 7'nci Olağan Kongresi’nde Şahoz Hesen ile birlikte partinin eş başkanı oldu. Ayşe Hiso, bir dönemlik görevinin ardından 24-25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen kongrede parti eş başkanlığı görevine yeniden seçildi.

Aynı zamanda edebiyat alanında çalışmaları olan Ayşe Hiso, şair kimliğiyle de tanınıyor.

ENVER MÜSLİM KİMDİR?

Enver Mihemed Fayiq Müslim, 1976 yılında Kobanê’de dünyaya geldi. Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Müslim, 2005’te Halep Avukatlar Sendikası üyesi oldu ve insan hakları alanında çalışmalar yürüttü. Ardından Halep, Cizre ve Fırat bölgelerinden bir grup avukatla Suriye zindanlarındaki tutsaklar için Siyasi Tutukluları Savunma Komitesi (adı daha sonra M.A.D Suriye İnsan Hakları Örgütü oldu) adlı kuruluşu kurdu.

Enver Müslim, Suriye’de halk hareketi başlamadan kısa bir süre önce, 11 Ocak 2011’de siyasi faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle Suriye rejimi tarafından tutuklandı. 2 Nisan 2011’de serbest bırakılmasının ardından Müslim, bölgede ve Suriye kentlerinde siyasi faaliyetlerine devam etti.

19 Temmuz 2012 Rojava Devrimi’nin başlamasıyla birlikte Müslim, siyasi mücadelesini TEV-DEM Genel İlişkiler Komitesi bünyesinde sürdürdü.

Akabindeki süreçte Rojava genelinde Demokratik Özerk Yönetim ilan edildi ve Rojava, Afrîn, Cizre ve Kobanê olmak üzere 3 kanton olarak örgütlendi. Enver Müslim de Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı olarak göreve geldi. IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarında Enver Müslim, Kobanê’nin kurtarıldığı 26 Ocak 2015’e kadar kentten çıkmayarak direnişe katıldı.

Tarihi direnişi, bölgenin gerçeklerini ve IŞİD'in Kobanê’de yarattığı yıkımı dünyaya anlatmak için Kürdistan’da ve dünya genelinde gerçekleşen birçok toplantı ve platforma katıldı.

Kobanê’nin kurtuluşundan sonra yeniden inşa çalışmalarında büyük rol oynayan Müslim, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin 6 Eylül 2018’deki ilanından sonra Fırat Bölgesi’ne bağlanan Kobanê Kantonu’nun Yürütme Meclisi Eş Başkanı olarak yeniden göreve geldi. 2019 yılının sonlarında ise Girê Spî ve Kobanê kantonlarını bünyesinde barındıran Fırat Bölgesi Eş Başkanı olarak görevine devam etti.

Görevinden istifa eden Müslim, siyasi mücadelesine PYD içinde devam etti ve PYD’nin 8’inci kongresinde Ayşe Hiso ile birlikte eş başkanlığa seçildi. 

Kaynak: ANHA