Suriye krizinin çözümüne dönük 25 Ocak’ta gerçekleşmesi planlanan 3. Cenevre zirvesine kimlerin katılacağı hala netleşmedi. Rusya toplantıda PYD’nin de olmasını isterken Türkiye ise bunu engellemek için elinden geleni yapıyor.

TÜRKİYE’NİN MESELESİ PYD

İsviçre’nin Davos kentinde Dünya Ekonomi Forumu’na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD’yi kastederek, “Komşu ülke olarak Suriye Milli Koalisyonu haricinde hiçbir muhalefeti kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen masada yer almak istiyorlarsa rejimin yanına otursunlar. Rejim tarafında kimin oturacağına karışmayız. Ama Türkiye’nin desteğini istiyorlarsa sadece meşru ve ılımlı Suriye milli muhalefetini kabul edebiliriz” dedi.

Davutoğlu, bu konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la da paylaştıklarını ifade etti.

RUSYA: PYD DE OLMALI

Sputnik’e konuşan Demokratik Birlik Partisi Avrupa Temsilcisi Kobane, ”Rusya, bizim Cenevre görüşmesine katılmamızı isterken, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar engel olmak istiyor. Rusya’nın Suriye çözümü için politikası pozitif” dedi.

Suriye’de çatışmaların bitirilmesini ve uzlaşmaya dayalı bir geçiş hükümetinin kurulmasını amaçlayan, toplantısı 25 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılması planlanıyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yirmiye yakın ülke ve AB'yle Arap Birliği'nden temsilciler, 14 Kasım’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplanarak, Suriye’de siyasal çözüm için takvimli bir yol haritası ortaya koymuştu.

Bu yol haritasına göre, Şam hükümeti ve muhalefet Ocak 2016’dan itibaren altı ay içinde bir geçiş hükümeti oluşturulması için görüşmelere başlayacak ve 18 ay içinde Suriye’de seçime gidilecekti.

‘TERÖRİSTLER CENEVRE’YE DAVET EDİLMEMELİ’

Cenevre-3 görüşmeleriyle ilgili Sputnik’ten Hikmet Durgun'a konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobane, daha önce davetli olmadıkları toplantıları önemli gördüklerini söyledi:

“Biz PYD olarak Suriye sorununun demokratik barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Cenevre görüşmelerine kimlerin daha katılacağı belli değil. Şimdiye kadar kimseye herhangi bir davetiye gönderilmedi. Cenevre görüşmeleri için PYD olarak Rusya ve ABD ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Gerçek bir çözüm için Suriyeliler bu görüşmeye davet edilmeli. Terörist gruplar bu toplantıda yer almamalı. Ahrar’uş Şam ve benzeri örgütler bu toplantıya dahil edilmek isteniyor, biz bunu doğru bulmuyoruz. Suriye koalisyonu ve Demokratik Suriye Kongresi bu görüşmelere katılmalı ve bu iki yer bir çözüm getirebilir. Suriye stratejik bir yerdir. Suriye’de hesaplar iyi yapılmazsa kaybedilmeye mahkumdur.”

‘TÜRKİYE ROJAVA DEVRİMİNDEN RAHATSIZ’

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “PYD’nin Şam hükümetinin suç ortağı olduğu ve barış görüşmelerine katılamayacağı” yönündeki sözlerine de tepki gösteren Kobane, Ankara’nın ‘çamur at izi kalsın’ politikası izlediğini belirtti.

“Türkiye, bizim Cenevre görüşmesine katılmamıza engel olmak, bizi baskı altında tutmak istiyor” diyen Kobane, şöyle devam etti: “Türkiye başta IŞİD terörü olmak üzere birçok terör örgütünü destekliyor. AKP hükümeti yıllarca Suriye rejimiyle görüştü ve defalarca ittifaklar yaptı. Suriye’nin bugünkü noktaya varmasında en büyük neden Türkiye’ydi. Biz PYD olarak Rojava’yı özgürleştirdik. Bir devrim yaptık. Terörü bu bölgede çıkarttık. Cerablus, Azez ve Lazkiye sınırı hariç Türkiye sınırını teröristlerden temizledik. Ankara, Rojava’nın Türkiye Kürtleri üzerinde bir etkisinin olacağı düşüncesiyle buradaki kazanımlarına karşı çıkıyor. Suriye rejimine karşı birçok defa savaştık ve şehitlerimiz de var.”

‘RUSYA VE ABD’YLE GÖRÜŞÜYORUZ’

Rusya’nın Suriye sorununa yönelik bakışının pozitif olduğunu vurgulayan Kobane, şu değerlendirmeyi yaptı: “Rusya, Suriye’nin kontrolünden çıkmasını istemiyor. Biz Rusya ve ABD dahil birçok görüşme yapıyoruz. Rusya bizim Cenevre görüşmesine katılmamızı istiyor. Demokratik bir Suriye için anlaşmak istiyoruz. Rusya Cenevre görüşmesi için PYD ile görüştü.  Rusya bizim Cenevre’ye katılmamız konusunda ısrar ediyor. Ama Sünni bloku dediğimiz Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar bizim Cenevre görüşmesine katılmamıza engel olmak istiyor.”

‘CENEVRE-3 GEÇ BAŞLAYABİLİR’

Cenevre'deki görüşmelerin planlanandan geç başlayabileceğini öngördüklerini ifade eden Kobane, henüz hiç kimsenin görüşmelere davet edilmediğini ve tarafların halen anlaşmaya varamadığının altını çizdi.

“Cenevre-1’deki görüşmelerde savaşın durdurulması için karar alındı ancak görüşmenin ertesi günü Suriye’ye 400 ton silah sokuldu. Yine Cenevre-2’den sonra da savaş sürdü barış olmadı” diyen Kobane şöyle devam etti: “Bu da demek oluyor ki gerçek bir çözüm ortaya konulmadı. Yanlış bir yöntem seçildi. Terör örgütleri toplantılara çağırıldı. Şimdi Cenevre 3’te de aynı yanlışı yapmak isteyenler var. Terör örgütlerini bu görüşmelere katmak isteyenler var.”

‘SURİYE SORUNU SELEFİ CİHATÇILARLA ÇÖZÜLEMEZ’

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da aralık ayının başında cihatçı grupların yaptığı toplantıya da dikkat çeken Kobane, Türkiye’ye yönelik sert ifadeler kullandı: “Türkiye terör örgütleriyle Suriye’yi yakıp yıktı darmadağın etti. Perişan hale getirdi. Kaosa soktu. Terör örgütleri ortadan kalksa Türkiye’nin yeri kalmaz. Siyaseti biter. Suriye sorununu Suriyeliler çözer. Özgürlük barış isteyenlerle çözülür. Selefi cihatçı kesimlerle değil.”