Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk'ta ateşkesin kalıcı hale gelmesi için 7 maddelik bir plan önerdi.

Belarus'un başkenti Minsk'ta Rusya, Ukrayna ve Donetsk-Lugansk bölgeleri temsilcilerinin yaptığı görüşmelerin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ateşkes önermişti.

Gazetecilere bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkes için 7 maddelik bir planı olduğunu söyledi. Putin gazetecilere gösterdiği el yazısıyla yazılmış planda şu 7 madde yer alıyor:

- Donetsk ve Lugans milisleri, bölgede Kiev ordusuna karşı saldırı durumundan çıkmalı

- Kiev ordusu, yerleşim yerlerini bombalamasının mümkün olmadığı bir bölgeye geri çekilmeli

- Ateşkesin izlenmesi ve denetimi için tam ve tarafsız bir uluslararası kontrol uygulanmalı

- Sivillere ve şehirlere karşı savaş uçaklarının kullanımı engellenmeli

- Koşulsuz mahkum ve rehine değişimi

- Donetsk ve Lugansk bölgelerine insani yardım ve mülteci örgütlerinin ulaşımı için insani koridor açılmalı

- Onarım ekiplerinin zarar gören sosyal ve ulaşım altyapısına, destek yardımlarıyla birlikte, direkt ulaşımları

Putin, görüşmelerin yürüyüldüğü "İletişim Grubu"nun 5 Eylül'deki toplantısında, Kiev ile milisler arasında bir anlaşmaya varılacağını umduğunu söyledi.

Dün Putin2le telefonda görüşen Petro Poroşenko, "ilk görev barış" derken, tüm Ukraynalıların barış istediğini söyledi. Donetsk ve Lugansk milisleri ise, silah bırakmaya hazır olduklarını, ancak bunun için bölgedeki Kiev'e bağlı ordunun da aynı şeyi yapması gerektiğini kaydetti.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Zaharçenko, Kiev'in orduyla birlikte savaşan paramiliter unsurları da ikne etmesi gerektiğin, çünkü daha önce aynı grupların görüşmeleri sabote ettiğini vurguladı.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenuk ise, Putin'in 7 maddelik planını redderek, "Rusya'nın temel planı Ukrayna'yı yok etmek ve SSCB'yi yeniden kurmak" dedi.