Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye lideri Esad'ın Rusya'nın başkenti Moskova'da dün bir araya geldiğini açıkladı.

Peskov, Suriye lideri Beşar Esad’ın dün akşam Rusya'nın başkenti Moskova’yı ziyaret ederek, Başkan Vladimir Putin ile Rusya yönetiminin üst düzey yetkililerinin de katıldığı bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Görüşmenin uzun sürdüğünü belirten Peskov, Esad’ın Putin’e ülkesindeki son durum ve Suriye ordusunun planlarına ilişkin bilgi verdiğini açıkladı.

Peskov, liderlerin Rusya’nın düzenlediği hava operasyonlarının gidişatını, Suriye’de terörle mücadele sürecini ve ikili ilişkileri de ele aldığını aktardı. Peskov, Esad'ın Moskova'dan ayrılıp ayrılmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

PUTİN: SON SÖZ KESİNLİKLE SURİYE HALKINDA

Putin, görüşmede, Suriye krizinde uzun süreli çözüm elde edilmesinin ancak siyasi yollardan mümkün olduğunu vurguladı.

Silahlı çatışmaların pozitif bir dinamiğe sahip olduğu dönemde siyasi çözüme bir kez daha vurgu yapan Putin, siyasi süreçte tüm siyasi güçlerin, etnik ve dini grupların yer alması gerektiğinin altını çizdi. Rus lider, son sözün kesinlikle Suriye halkının olduğunu da vurguladı.

'SURİYE ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİYOR'

Bunlarla birlikte Suriye'nin ciddi kayıplar vermesine rağmen terörle mücadelede önemli sonuçlar elde ettiğini söyleyen Putin, şöyle devam etti:

"Suriye halkı, uluslararası terörizmle tek başına mücadele ediyor. Bu mücadelede ciddi kayıplar veriliyor ancak son dönemde son derece olumlu sonuçlar elde ediliyor."

'SİYASİ SÜRECE DE KATKI SUNACAĞIZ'

Ayrıca Putin, ülkesinin Suriye'ye sadece askeri destek vermeyeceğini, siyasi süreç sırasında da güçlü bir katkı sunacaklarını kaydetti. Putin, "Suriye, bizim için dost ülke. Şam'a siyasi destek, siyasi çözüm isteyen diğer küresel güçlerle ve bölge ülkeleriyle yakın işbirliği içinde verilecek" diye konuştu.

'RUSYA'YA DÖNMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Putin, eski SSCB ülkelerinden IŞİD saflarına katılan militanların Rusya'ya dönmelerine izin vermeyeceklerini de vurguladı. Militanların IŞİD saflarında savaş deneyimi kazandıklarına dikkat çekerek, bunların Rusya'ya giriş yapmalarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

ESAD: RUSYA İLE SURİYE'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Diğer taraftan Esad, görüşmede, “Suriye halkının gelecekte ülkesinde görmek istediği şey, hepimizin ortak amacı olmalı” dedi. Esad, Rusya ile birlikte teröre karşı zafer kazanacaklarından ve Suriye’yi yeniden inşa edeceklerinden de umutlu olduğunu belirterek:

“Rusya halkına, ülkemize yaptığı yardımdan dolayı yeniden teşekkür ediyorum. (Rusya ile birlikte) Terörizmi yeneceğiz ve Suriye’yi hem ekonomik hem siyasi açıdan yeniden inşa edecek, herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke yapacağız."

'RUSYA OLMASAYDI, TERÖRİSTLER SURİYE'NİN BÜYÜK KISMINI ELE GEÇİRİRDİ'

“Rusya olmasaydı, teröristler Suriye’nin büyük kısmını ele geçirirdi” diyen Esad, Suriye’de siyasi çözüm sağlanmasının önündeki engelin terörizm olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Teröristlere yapılan saldırılara dikkatimizi vermemiz gerek. Çünkü öncelikle terörizmle mücadele etmek zorundayız, ikinci olarak da siyasi çözüme giden yolun önündeki gerçek engel terörizmdir. Ayrıca sadece Suriyeli yönetim kademeleri değil, tüm Suriye halkı ülkelerinin kaderinin belirlenmesi sürecine katılmak istiyor.”

KRİZ ÇIKTIĞINDAN BERİ İLK KEZ

Bu arada Esad, ülkesinde kriz çıkmasından bu yana, yani son 4 yıl içinde ilk kez yurt dışına çıkmış oldu. Ayrıca Rusya’nın 30 Eylül’den beri Suriye’de hava operasyonları düzenlediği dikkate alınınca, Putin ve Esad’ın Moskova’da bir araya gelmesi zamanlamasıyla da büyük önem taşıyor. (SPUTNIK)