Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki krize çözüm bulunması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın endişelerini paylaştığını belirterek, "Sonuç olarak Suriye konusunda bizim nihai hedeflerimiz aynı, barışın sağlanması" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki Konstantinovski Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından gerçekleşen işbirliği anlaşmaları imza töreni sonrasında, ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, ÜDİK Zirvesi'nin çok samimi bir havada geçtiğini belirterek, bu mekanizmanın olumlu bir şekilde çalıştığını kaydetti. Başbakan Erdoğan ile çok kapsamlı bir görüşme yaptıkları ifade eden Putin, iki ülke ilişkilerinin mevcut durumunu ve gelecekte nasıl şekilleneceğini ele aldıklarını bildirdi. 

Rus lider, Türkiye-Rusya işbirliğinin karşılıklı yarar ilkesine dayandığını vurguladı. Geçen yıl ikili ticaret hacminin 34 milyar dolara ulaştığını belirten Putin, bu sene hacmin biraz düşüş gösterse de 100 milyar dolarlık hedefe doğru ilerlediğini ifade etti.

Türkiye-Rusya arasında karşılıklı yatırımların arttığının altını çizen Putin, şöyle konuştu;

"En büyük yatırım projelerimiz enerji alanında. Bu alandaki işbirliği stratejik düzeye ulaştı. Enerji alanında  Mavi Akım ve Akkuyu Nükleer Santrali önemli yer tutuyor. Rosatom, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralini Akkuyu'da inşa edecek. Toplam yatırım değerinin 20 milyar doları bulması bekleniyor."

Putin, ülkesinin, Türkiye'de faaliyet geçecek nükleer enerji tesisleri için personel ve kadro yetiştirdiğini hatırlatarak, nükleer çalışmaların en yüksek güvenlik teknolojisine sahip olacağına işaret etti.

Meteoroloji alanında da işbirliğinin devam ettiğini kaydeden Putin, Rus Magnitarskiy şirketinin İskenderun'daki demir-çelik fabrikasının yenilenmesine büyük para yatırdığını belirtti. Putin projelerinin arasında, GAZ marka  otomobillerin Türkiye'de üretilmesi olduğunu da söyledi.

İNŞAAT ŞİRKETLERİNE ÖVGÜ

Putin, Türk inşaat şirketlerinin 2014 Soçi Kış Olimpiyat oyunları hazırlıklarında önemli işler üstlendiğini dile getirdi. Rus lider, "Türk şirketler Soçi'de çok kaliteli işleri hızla bitiriyor. Size ilginç bir rakam verebilirim; Rusya genelinde Türk müteahhitlerin yaptığı işlerin toplam bedeli 50 milyar doları aştı" dedi.

Başbakan Erdoğan ile görüşmede, bankacılık alanında işbirliğinin de görüşüldüğünü belirten Putin, bu alanda katkı sağlayacaklarını, Rus Sberbank'ın Türkiye'nin bankacılık sektörüne 3,6 milyar dolar yatırım yaptığını kaydetti.   

Putin görüşmede, kültür ve turizm alanlardaki ilişkilerin de görüşüldüğünü belirterek, "Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 3,6 milyondan 4 milyona çıkabilir. İki ülke arasında bir yılın  karşılıklı olarak turizm yılı ilan edilmesi gündemde" dedi.

HEDEF BARIŞIN SAĞLANMASI

Putin, Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusunu ayrıntılı biçimde ele aldıklarını anlattı. İnsani krizin son bulması için çözüm üretecek yollar üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Putin, "Bugün bu konuyu Başbakan ile ayrıntılı bir şekilde konuştuk. Başbakan'ın endişelerini paylaşıyorum. Sonuç olarak Suriye konusunda bizim nihai hedeflerimiz aynı, barışın sağlanması" diye konuştu.

Rus lider, 2007'den beri  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile hiçbir teması olmadığını ifade ederek, "Geçen gün kendisiyle  telefonda konuştuk. Esad Suriye'deki insani durumdan endişeli. Bu durumun sorumlusunun kim olduğu konusunda ise farklı değerlendirmeler var fakat hiç kimse aşırı grupları tartışmıyor. Masum insanların dramlarını unutmamalıyız" dedi.

CENEVRE-2 BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye meselesinin çözümü için gerçekleştirilecek olan Cenevre-2 Barış Konferansı’nın mümkün olan en kısa sürede toplanacağını umduğunu belirtti.

Putin, ‘‘Söz konusu konferansın gerekliliği konusunda Suriye Hükümeti’ni ikna etme görevini Rusya üstlenmiş ve bu taahhüdü gereğine uygun bir biçimde yerine getirmiştir. Şimdi sıra, Suriye muhalefetini ikna etmekle mükellef olan stratejik ortaklarımızdadır’’ dedi.

Suriye muhalefetinin ikna edilmesi sürecinde Moskova’nın da aktif olarak çaba sarf ettiğini belirten Rusya Devlet Başkanı, ‘‘Suriyeli muhalif liderlere Moskova’da bir araya gelerek ortak bir zemin üzerinde ek istişareler yapmaları konusunda öneride bulunduk’’ şeklinde konuştu.

Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘‘Biz en başından beri hem Cenevre-1’i, hem de Cenevre-2’yi destekledik ve destekliyoruz. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki, ilk konferanstan herhangi bir olumlu sonuç çıkmamıştır. Umuyorum ki ikinci konferansta somut sonuçlar elde edilecektir’’ dedi.

EŞİ İLE GELDİ, GİZEM'İ UÇAĞINDA GÖTÜREMEZ

Rusya’da tutuklu bulunan Greenpeace üyesi Gizem Akhan’la ilgili soruya cevap veren Putin, “Erdoğan eşi ile geldi, kendisi o kızı uçağı ile götüremez…” esprisi yaptı.

Erdoğan’a yöneltilen Gizem’in kefaletle salıverilmesinin ardından tutukluluk süresinin devam etmesi ve Türk eylemciyi uçağı ile götürüp götürmeyeceği ile ilgili soruya cevap veren Putin, “Başbakan eşi ile geldi. Nasıl bir kızla gidiyor? Başbakan eşi ile birlikte Ermitaj müzesini de gezmek istiyor…” esprisi yaptı.

Erdoğan da cevabında, “Kefaletle bırakılması önemli. Yargı süreci devam ediyor. Demir parmaklıklar arkasından çıkmak önemli. Bunu bilenlerdenim” ifadelerini kullandı.

Tekrar söz alan Putin, “Rusya Federasyonu yönetiminin yargılama sürecine girmesi mümkün değil. Bazı yargı prosedürleri var. Bu işin hukuki yönüne karışmamız söz konusu olamaz. Bu konuda kimseyi tutuklama isteğimiz yoktur” şeklinde konuştu.

Putin bir başka espri yaparak şu şekilde devam etti: “Daha sonra bu gençler Türkiye’de bir araya gelecek ve oradaki projeleri engelleyecekler.”