Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Suriye'deki Kürt güçlerine silah göndermediğini, bu nedenle Türkiye'nin endişelenmesi gereken bir durum olmadığını söyledi.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 'Kuşak ve Yol Forumu'nun ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Suriye'deki Kürt güçlerinin terörle mücadelede kilit önemde olduğunu belirtti.

Suriye'deki Kürt gruplarla çalışma düzeyinde temaslarını koruyacaklarını söyleyen Putin, bunun, Türkiye'nin endişelenmesine neden olmaması gerektiğini kaydetti.

"Başka ülkelerin aksine Kürt gruplara silah göndermiyoruz. Onların da bizim göndereceğimiz silahlara özellikle gereksinimi yok. Zira silah alacak başka kaynakları var. Bu işi bir biçimde aktif hâle getirmenin gerekli olduğunu düşünmüyoruz" diyen Putin, şöyle devam etti:

"Bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ile konuştuk. Soçi'de bir araya geldiğimizde bu konudaki endişelerini anlattı."

Putin, Suriye'de oluşturulmasına karar verilen güvenli bölgelere ilişkin olaraksa şunları söyledi: "Güvenli bölgelere gelirsek, bunların hepsinden önce ateşkes rejiminin korunmasını sağlayacak bir enstrüman olacağına inanıyorum. Gerçekten de şu aşamada en önemli olan ateşkes rejimini oturtmak ve güçlendirmek. Zira ateşkes olmadan Suriye'de etkili bir siyasal süreçten bahsedilemez." ​

Putin ayrıca, Rusya, Türkiye ve İran'ın, Ankara'da askeri düzeyde yapacakları bir toplantıda, Şam'a danışarak söz konusu güvenli bölgelerin sınırları ve bu bölgelerdeki kontrol unsurlarını ele alacaklarını söyledi.