Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Kremlin’de düzenlenen ‘Sivil Toplumu ve İnsan Haklarını Geliştirme Konseyi’ toplantısında yaptığı konuşmada Vladimir Lenin’e tepki gösterdi.

türkrus.com’un haberine göre  Putin, “Bir zamanlar Lenin adında bir adam yeni bir Rusya uydurmaya kalktı. İşin sonu toplu mezarlara kadar vardı. Lenin’in uydurduğu devlet yapısı Rus devlet geleneğinin altını oydu. Elimizdekine yaslanmak zorundayız, yani Rus halkına”dedi.

Putin, 2016’da Lenin’in ölümünün 92. yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda da Lenin’in Rusya tarihindeki rolünü sert ifadelerle eleştirmişti.

Toplantı sırasında Profesör Mihail Kovalçuk, Boris Pasternak’ın “Yüksek Hastalık” adlı şiirinde Lenin ile ilgili yazdığı mısralar okumuş ve Lenin’in bir düşünce akımını da yönettiğini ve eğitim alanında düşünce akımını yöneten kuruluşlar olması gerektiğini” söylemişti.

Araya giren Putin, bu sözlere şöyle tepki göstermişti:

“Düşünce akımını yönetmek doğru bir şey ancak bu düşüncenin Vladimir İlyiç’in (Lenin) yaptığının aksine doğru sonuçlara yol açması gerekir. Çünkü en nihayetinde bu düşünce Sovyetler Birliği’nin çöküşüne sebep oldu, yol açtığı şey bu. O dönemde otonomi ve birçok farklı fikir vardı. Rusya denilen binanın altına bir atom bombası yerleştirdiler ve daha sonra onu patlattılar. Bizim küresel bir devrime ihtiyacımız da yoktu. Ama o dönemde bu düşünce de vardı.”