Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisinin iktidarda kalmasını sağlayabilecek anayasal değişikliğin onaylanması halinde, seçimlerde yeniden aday olabileceğini söyledi.

Rusya 25 Haziran-1 Temmuz arası anayasa referandumu için sandığa gidiyor. Referandumda, Putin'e 6'şar yıllık 2 dönem daha görevi sürdürme imkanı tanıyan değişikliğin de olduğu bir dizi anayasal düzenlemeler halkın onayına sunulacak.

Kremlin ve yanlıları anayasa reformunun parlamentonun yetkilerini güçlendirmek için gerekli olduğunu savunuyor. Muhalifleri ise söz konusu planların, 2024'de görev süresi dolacak olan Putin'i 2036'ya kadar iktidarda tutmak için yapıldığını söyleyerek, Kremlin'in hedefini 'anayasal darbe' olarak niteliyor.

Reuters'da yer alan bir haberde, devlet televizyonuna konuşan Putin'in, devlet başkanlığını sürdürme ihtimalini gözden çıkarmadığını söylediği yazdı.

"İŞİMİZE BAKALIM"

"Kendim için henüz bir karar vermedim" diyen 67 yaşındaki Rus lider, ülkesini 20 yılı aşkın süredir yönetiyor. Mevcut kanunlara göre Putin'in bir dönem daha iktidarda kalması mümkün değil. Değişikliğin olmaması durumunda yeni bir lider arayışının hükümetin çalışmalarına gölge düşüreceğini ima eden Putin, "Halef aramak yerine işimize bakmalıyız" diye konuştu.

Anayasal değişiklik, beklendiği gibi halkın onayını alırsa, Rus lider Kremlin'deki konumuna sıfırdan başlamış sayılacağından tekrar seçimlere katılabilecek.