Ukrayna'daki savaşa karşı çıktığı için Vladimir Putin tarafından öldürülebileceğini söyleyen muhalif lider Boris Nemtsov, Moskova'da uğradığı saldırıda yaşamını yitirdi.

BÜYÜK PROTESTOYA HAZIRLANIYORDU

Pazar günü Ukrayna'daki savaşın protesto edileceği büyük bir gösteriye hazırlanan muhalif lider Boris Nemtsov, Rusya'nın başkenti Moskova'da öldürüldü.

Rusya Soruşturma Komitesi, Bolshoi Moskvoretsky Köprüsü'nde yürüyen 55 yaşındaki Nemtsov'a bir araçtan 7-8 el ateş açıldığını belirtti. İçişleri Bakanlığı ise 23.40'ta 4 kurşunun Nemtsov'a arkadan isabet ettiğini açıkladı.

Saldırganın kimliği henüz belirlenemedi. Doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olan Rusya Soruşturma Komitesi, en deneyimli dedektiflerin olayla ilgili görevlendirildiğini belirtti.

PUTİN'DEN KINAMA

Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, cinayetin bir kiralık katil tarafından işlendiği yönünde izler bulunduğunu söyledi. Putin'in cinayeti kınadığını belirten Peskov, cinayetin bir provokasyon olabileceğini ifade etti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Yelena Alekseyeva ise Nemtsov'un vurulduğu sırada birlikte yürüdüğü Ukraynalı kadının sorgulandığını açıkladı.

'PUTİN BENİ ÖLDÜRECEK' DEMİŞTİ

Nemtsov, Ukrayna'daki çatışmalardaki tutumu nedeniyle karşı geldiği Putin'in kendisinin ölümünü isteyebileceğinden endişelendiğini söylemişti.

2000-2004 arasında Putin'in altında Başbakanlık yapan muhalif lider Mikhail Kasyanov, Nemtsov'un gerçek için savaştığını söyledi. ''Muhalif bir liderin Kremlin'in duvarlarının dibinde vurulması hayallerin ötesinde. Tek bir şey söylenebilir: Gerçeği söylediği için vuruldu'' dedi.

NEMTSOV KİMDİR?

Nizhny Novgorod kentinde valilik yaparak siyasi kariyerine başlayan Nemtsov, 1990'lı yılların sonunda Boris Yeltsin'in devlet başkanlığı sırasında başbakan yardımcısı olmuştu.

Nemtsov, 2003'te parlamentodan ayrıldıktan sonra pek çok muhalif oluşumu kurdu ve onlara liderlik yaptı. Boris Nemtsov, 2011-2012 kışında Putin'e karşı düzenlenen büyük protesto gösterilerinin önemli liderlerindendi.