ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz'deki gerilimleri 'barışçıl yolla çözmek üzere' Güney Kıbrıs'a ziyaret düzenleyeceğini açıkladı ve "Müzakerelerin gerçekleşebilmesi için bölgedeki askeri güçlerin geri çekileceğini umuyoruz" dedi.

Afganistan barış görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'ya uçan Pompeo, uçakta yaptığı açıklamada, Kıbrıs'a planladığı ziyaretin yarın gerçekleşeceğini belirtti.

Pompeo, Kıbrıs ziyaretinin yanında olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi ve bölgedeki gerilimin 'diplomatik ve barışçıl bir yolla' çözülmesi gerektiğini belirtti:

"Bu proje üzerinde çalışacağım ve ikili ilişkilerdeki riskleri Kıbrıs halkının perspektifiyle anladığımdan emin olmaya çalışacağım."

Sputnik'te yer alan habere göre Pompeo ayrıca, Almanya ile Fransa'nın bölgede tansiyonu düşürmeye yönelik çabalar içerisinde olduğunu söyledi. Pompeo, "Gerçek görüşmeler olacağını ve müzakerelerin gerçekleşebilmesi için bölgedeki askeri güçlerin geri çekileceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bölgeye ilişkin yaşanan deniz yetki alanları tartışmaları, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi yükseltmişti ve Türkiye'nin bölgedeki gaz arama çalışmalarına Yunanistan'ın Fransa ile ortak tatbikatla cevap vermesi, tansiyonu daha da yükseltmişti.