SANTİAGO - Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’yi ülkeyi komünizmden kurtaran ulusal bir kahraman olarak nitelendiren “Pinochet” adlı belgesel cunta döneminde katledilen sosyalistlerin yakınlarının tepkisini çekti.

 

Pazar günü ilk kez başkent Santiago’da gösterilen belgesel, Pinochet’in darbeyi gerçekleştirdiği tarihten adını alan “11 Eylül Örgütü” tarafından finanse edildi. Kuruluşun başındaki Juan Gonzales yaptığı açıklamada belgeselin yapımıyla Pinochet’in hikayesinin nasıl manipule edildiğini göstermek istediklerini belirtti.

 

Gonzales kızkardeşi Fransics Gonzales’in de cunta döneminde işkence gördüğünü anlatarak ancak bunu “solcu teröristlerle” savaşın bir bedeli olarak nitelendirdi.

 

Belgesel cunta döneminde yakınları öldürülen aileler tarafından ise büyük bir tepkiyle karşılandı.

 

Tutuklu ve Kayıp Yakınları Derneği’nin başkan yardımcısı Mireya Garcia yaptığı açıklamada böylesi bir belgeselin yayınlanmasına, diktatörlüğü, devlet terörünü ve onun suçlarını mazur gösterdiği için, izin vermeyeceklerini söyledi.

 

Garcia’nın kardeşi Israel Garcia da 1977 yılında Pinochet rejimi altında kaybedildi.

 

Garcia kardeşinin akıbetini hatırlatarak “Bizim aile üyelerimiz demokrasi mücadelesinde boşu boşuna ölmedi” dedi. Garcia belgesele izin verilmesinden de hükümeti sorumlu tuttu.

 

Kayıp yakınları ve 10 kadar insan hakları örgütü Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’ya bir mektup yazara Pazar günkü premiyerin yasaklanmasını istedi. Ancak Pinera ifade özgürlüğü gerekçesiyle bu talebi reddetti. Yine başvuru yapılan mahkemeler de aynı gerekçeyi öne sürdü.

 

Mori kamuoyu araştırma şirketi direktörü Marta Lagos ülkede Pinochet’in imajının düzeltilmesi için ciddi bir çaba olduğunu belirtti. Bazı insanların Pinochet’in gerçekten saygı görmesi gereken biri olduğunu ifade eden Lagos “Peki Almanya’da birileri Hitler’i ansa ne olur” diye sordu.

 

Geçtiğimiz sene Şili hükümeti Pinochet döneminde 40 bin 18 kişinin cunta idaresinin kurbanı olduğunu duyurmuştu. Bunlardan 3 bin 95’i öldürüldü, 1200’ü ise hiçbir zaman bulunamadı.

 

Pinochet dönemindeki insan hakları ihlalleri konusunda bugüne kadar 700 askeri yetkili yargılandı. Bunlardan 70 kadarı cezaevine kondu.

 

Pinochet ise ölmeden kısa bir süre önce mahkeme tarafından ev hapsinde tutuluyordu. (ANF)