Kürt Peşmerge güçleri, Irak merkezi yönetiminin kendilerinden gece yarısına kadar Kerkük'teki askeri mevzileri ve petrol sahalarını terk etmelerini ve teslim olmalarını istediğini iddia etti.

Peşmerge Bağdat yönetiminin yerel saatle Pazar sabaha karşı 02.00'a kadar süre verdiğini söyledi. Ancak bu iddia Irak ordusu tarafından doğrulanmış değil.

Öte yandan Iraklı Şii milisler ve Peşmerge güçleri BBC'ye yaptıkları açıklamada Kerkük yakınlarında iki grup arasında dün gece çatışma yaşandığını belirtti.

Reuters ise çatışmaların Kerkük'ün güneyinde, Selahaddin eyaletine bağlı Tuzhurmatu'da yaşandığını duyurdu.

Doğan Haber Ajansı da (DHA) Tuzhurmatu İlçesi'nde, Dedegaip türbesine düzenlenen saldırının ardından Peşmerge güçleri ile Türkmen Haşdi Şabi birlikleri arasında çatışma çıktığını duyurdu.

BBC Farsça Servisi muhabiri Nafiseh Kohnavard, Kerkük'te artan gerilimin Tuzhurmatu'da da tansiyonu yükseltebileceğini söylüyor.

Dün de bazı medya kuruluşları Irak ordusunun, Kerkük'e operasyon başlattığı yönünde haberler yayınlamış, ordu ise bu haberleri yalanlamıştı.

Ordunun basın biriminin Facebook sayfasından yaptığı açıklamada "Birliklerimiz hâlâ özgürleştirilen bölgeleri inceliyor ve temizliyor. Kamuoyunda kafa karışıklığına yol açan basın kuruluşlarını uyarıyoruz. Herkesi resmi kaynaklardan gelen bilgileri kullanmaya davet ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kerkük, Irak'taki merkezi yönetim ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tartışmalı bölgelerden.

Geçen ay IKBY'de yapılan bağımsızlık referandumunun Kerkük'ü de kapsaması nedeniyle bölgede tansiyon yükselmişti.

Peşmerge, 2014'te Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehdit ettiği Kerkük'ün kontrolünü ele geçirmişti.

Bölgede Şii milislerin de desteklediği ordu ile Peşmerge arasındaki tansiyonun artması üzerine Amerika Birleşik Devletleri'nden açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis taraflara, silahlarını birbirlerine çevirmek yerine IŞİD'e karşı birlikte savaşmaya odaklanmaları çağrısı yaptı.

(Kaynak: BBC Türkçe)