Kürt Peşmergelerin, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük vilayetinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerine karşı yeni bir saldırı başlattığı bildiriliyor.

IŞİD'in yaz aylarında bölgeden çekilmesini sağlayan Peşmergeler, kazanımlarını muhafaza etmeye ve IŞİD'i Kerkük'ten tamamen çıkarmayı amaçlıyor.

İngiliz Reuters haber ajansı, Peşmergelerin başkent Bağdat'ın 175 kilometre kuzeyindeki Dakuk kasabasında sabaha karşı saldırıya geçtiğini bildirdi.

Reuters'a konuşan bir Peşmerge kaynağı, IŞİD militanlarının Elbu Necm köyünden çıkarıldıklarını, yakındaki bir diğer köyde ise çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yakın Rudaw haber ajansı ise operasyonlarda en az 18 IŞİD militanının öldürüldüğünü ve Dakuk kasabası yakınlarında en az 10 köyün geri alındığını yazdı.

Rudaw'a konuşan Peşmerge komutanı Cafer Mustafa "IŞİD Kerkük'ten tamamen çıkarılana kadar durmayacağız" dedi.

Sabaha karşı başlayan operasyonlara ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun da havadan yoğun destek verdiği ifade ediliyor.

'IŞİD BOŞALTTIĞI MEVZİLERE MAYIN DÖŞÜYOR'

IŞİD'in yaklaşık 120 kilometre geri çekildiği belirtirken, örgüt militanlarının boşalttıkları mevzilere mayın döşediği de ifade ediliyor.

Bölgede bir morg yetkilisi ise çatışmalar sırasında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir peşmerge komutanının öldüğünü belirtti.

Kürt Peşmergeler, son dönemde IŞİD'e karşı verilen mücadelede önemli bir aktöre dönüşmüştü.

Peşmergeler, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının da yardımı ile IŞİD'in bazı bölgelerden çekilmesini sağlamıştı. Ancak Kerkük vilayetinin önemli bir bölümü hâlâ IŞİD'in kontrolünde.  (BBC Türkçe)