GÜNEY Amerika’da Kolombiya, Şili ve Surinam haricinde sağcı devlet başkanı kalmadı. Bolivya’dan sonra, Peru’da da solcu ve yerli etnik gruba mensup bir devlet başkanı seçildi.

2006 başkanlık seçimlerini kıl payı farkla kaybeden emekli yarbay Ollanta Humala (48), yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılan eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin merkez sağcı bir milletvekili olan kızı Keiko Fujimori’ye karşı yarışı yüzde 48.5’a karşı yüzde 51.5’a oyla kazandı.

Merkez solcu Humala’nın zaferinde, radikalizmle suçlanan anti-kapitalist vaatlerini, merkezdeki seçmeni de çekecek şekilde kırpması etkili oldu. Peru’nun doğal kaynaklarından yoksullara daha büyük bir pay vermeyi vaat ederken, yabancı sermayeyi kovmayacaklarını da söyleyen Humala, “Toplumsal açıdan adil bir ekonomik büyüme istiyoruz. Herkes için daha adil bir Peru’yu inşa edebiliriz” dedi.

Chavez gibi olur mu korkusu

Kapitalistler, Humala’nın “değiştiğine” inanmıyor. Onun da bir zamanlar akıl hocası olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi, yeterince güçlendikten sonra kamulaştırma uygulamalarına başlayacağı ve anayasayı değiştirerek iktidarını ebedileştireceğini öne sürüyor.

Yarbay Humala, baba Fujimori’nin iktidardaki son günlerini yaşadığı 2000 yılında bir grup askerle birlikte isyan etmiş, Fujimori’nin iktidardan uzaklaştırılması sayesinde yargılanmaktan kurtulsa da kısa süre sonra emekliye sevk edilmişti.

AJANSLAR