Latin Amerika ülkesi Peru'da önceki hafta düzenlenen başkanlık seçimlerinde oy sayımı tamamlandı. Seçimi kılpayı farkla kazanan sosyalist aday Pedro Castillo zaferini ilan etti. Ancak seçimlerin diğer adayı ve eski devlet başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin hile iddiaları nedeniyle, seçim kurulunun kazananı açıklamasının haftalar alacağı belirtildi.

BİRİ 50.125, DİĞERİ 49.875 ORANINDA OY ALDI  

Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, oyların tamamının sayılmasının ardından Castillo yüzde 50.125 oranına ulaşırken, Fujimori yüzde 49.875'te kaldı. 18.8 milyondan fazla Perulunun oy kullandığı seçimde, iki adayın arasında yaklaşık 44 bin oy farkı bulunuyor. Sağcı Fujimori'nin kanıt sunmadan ortaya attığı hile iddiaları nedeniyle de, seçimin kazananı resmen ilan edilemiyor.

GÖZLEMCİLER HİLE GÖRMEDİ

Seçim sürecini izleyen Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) uzmanlarının da aralarında bulunduğu gözlemciler, herhangi bir hileyle karşılaşmadıklarını açıkladı. Ancak Fujimori'nin iddialarının incelenmesinin ve olası yasal girişimlerin sonuçlanmasının haftalar alabileceği belirtiliyor. Castillo'nun partisi Hür Peru ise iddiaları reddediyor.

'BÜYÜK EŞİTSİZLİKLERE KARŞI GEREK MÜCADELE BAŞLIYOR'

Eski bir öğretmen ve sendika lideri olan Castillo ise oy sayımının tamamlanması sonrasında zaferini ilan etti. Başkent Lima'da destekçilerine seslenen 51 yaşındaki Castillo, "Bu gece sadece eğlence ve mutlulukla değil, aynı zamanda büyük bir sorumlulukla da ilgili olmalı. Vatanımızdaki büyük eşitsizliklere son vermek için gerçek mücadele bugün başlıyor" dedi. Castillo, seçim yetkililerine de halkın iradesine saygı duyarak kazananı bir an evvel açıklama açıklama çağrısında bulundu.

'ZENGİN BİR ÜLKEDE YOKSUL KALMAYACAK'

Castillo Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, "Yeni bir dönem başladı" dedi; üzerinde hem 'başkan' hem de seçim sloganı olan "Zengin bir ülkede artık yoksul kalmayacak" ifadelerinin yer aldığı bir fotoğrafını paylaştı. Solcu lider, Twitter'daki profiline "Peru Cumhuriyeti'nin seçilmiş başkanı (2021-206)" ifadelerini de ekledi. 

FUJİMORİ: İTİRAZLARIN SONUCU BEKLENMELİ

Yolsuzluk ve yargısız infazlarla anılan, iktidarda kalmak için anayasal darbe yapan ve hapiste olan eski lider Alberto Fujimori'nin kızı Fujimori ise yenilgiliyi kabul etmedi. Fujimori, itirazlarının sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Kendisi de yolsuzlukla suçlanmış olup üçüncü kez başkanlığa adaylığını koyan Fujimori, "Yetkililere güveniyoruz ama her şeyden önce halkın iradesine güveniyoruz" dedi.

CASTILLO MADEN ŞİRKETLERİNDEN DAHA FAZLA VERGİ ALACAK

Castillo'nın seçim vaatleri arasında, yoksullara yardım, devletin rolünün arttığı bir yeni anayasa, kilit sektörleri devletleştirme ve maden şirketlerinden daha fazla vergi alma gibi maddeler bulunuyordu. Dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi olan Peru'da, solcu liderin iş dünyasıyla kuracağı yeni ilişki yakından takip edilecek.

Kaynak: Gazete Duvar