Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yüksek Dairesi’nde görülecek olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre’de 1915 Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden açıklamalarına ilişkin temyiz davasına katılmak üzere taraf olarak kabul edildi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan’ın davaya müdahillik talebi, Yüksek Daire’nin değerlendirmesi sonucunda 26 Eylül’de onaylandığı açıklandı.

Yüksek Daire ayrıca, 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesinin “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bunun Türkiye’de çok farklı sonuçlara neden olduğu konusunda daha önce İsviçre Adalet Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak AİHM Yüksek Daire’ye itiraz başvurusunda bulunması konusunda çağrıda bulunan İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) müdahillik talebini de kabul etti.

Yüksek Daire böylece, Türkiye’de ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele eden ve ülkede insan hakları alanında yürüttüğü ilerici faaliyetlerle tanınan İHD ve “Perinçek-İsviçre” davası konusunda dayanıştığı Hafıza Merkezi’nin de davaya müdahillik talebini kabul etmiş oldu.

28 Ocak 2015’te görülecek olan dava öncesinde Ermenistan, dava için hazırladığı dosyayı yazılı olarak Yüksek Daire’ye sunacak, ardından Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı Kevork Kostanyan ve AİHM Ermenistan temsilcisi avukatları aracılığıyla sözlü olarak da davaya katılacak. Dava öncesi, Türkiye’den de İHD ve Hafıza Merkezi de ortak olarak hazırladıkları on sayfalık dosyayı Yüksek Daire’ye sunacak.

TÜRKİYE DAVAYA MÜDAHİL

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen ve daha sonra serbest bırakılan Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında çıkarılan Ermeni Soykırımı’nı inkâr yasasının ardından bu ülkeye giderek üç değişik kentte katıldığı konferans ve toplantılarda 1915’te yaşananların soykırım olduğunu inkâr eden konuşmalar yapmış ve bu nedenle İsviçre mahkemesi tarafından 90 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Temyiz başvuruları reddedilen Perinçek’in mahkûmiyeti daha sonra para cezasına çevrilmişti. İsviçre mahkemesi önünde kaybeden Perinçek 2008 yılında AİHM’e başvurmuş, Türkiye hükümeti de 2010 yılında Perinçek’in yanında davaya müdahil olmuştu.

Demokrat Haber’e ulaşan bilgiye göre, temyiz davasının 26 Eylül’de sona eren müdahillik başvuru sürecinin perde arkasında, Türkiyeli milliyetçi ve ulusalcı siyasi parti ve gruplar “Perinçek-İsviçre” davasına Perinçek lehine müdahil olunması konusunda yoğun çaba sarf etti. Türkiye’de olduğu kadar, yurtdışında bulunan Türkiyeli çeşitli siyasi oluşum ve dernekler aracılığıyla davaya müdahillik doğrultusunda lobi çalışmaları yürütüldü.

Davayı sabote etmeye, yargılamanın içeriğinin hafife alınmasına yönelik bu tür provakatif girişimlerin ve aşırılık yanlılarının bu yöndeki başvuruları, AİHM Yüksek Daire tarafından dikkate alınıp alınmayacağı merak konusuyken, 2 Haziran 2014’te temyiz kararı alarak Yüksek Daire’de davayı silbaştan görmeye hazırlanan AİHM ve alınan bu karar hakkında Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’in açıklamaları, Türkiye’nin davaya taraf olarak katılmaya devam edeceğini açıkça gösteriyor.

PERİNÇEK “İNKÂRA DEVAM” DİYOR

İşçi Partisi Başkanı Perinçek, 9 Eylül 21014’te Yunanistan Parlamentosu’nda alınan soykırımları inkâr yasasının ardından, daha önce İsviçre, Fransa ve Almanya’da yaptığı gibi, 1915 Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmeyi yasaklayan kanunları çiğnemek üzere Yunanistan’a da gideceğini açıkladı. İşçi Partisi yayın organı “Aydınlık” gazetesinin haberine göre Perinçek, Yunanistan’da yasanın kabul edilmesinden birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, “2015 yılı başında AİHM’den kararı çıkartacağız, Türkiye düşmanlarını bir kere daha bozguna uğratacağız. Sonra Yunanistan’a gideceğiz ve o karara dayanarak Ermeni soykırımının yalan olduğunu orada da söyleyeceğiz” dedi.