Afganistan'ın genelinde kontrolü ele geçiren radikal İslamcı Taliban'a karşı direniş hareketi başlayan Pencşir Vadisi'ndeki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, geri adım atmayacakları mesajı verdi.

Tacik güçlerin yoğun olduğu vilayette "Ulusal Direniş Cephesi" adlı oluşuma liderlik eden Mesud, "Sadece müzakere ile ilerleme sağlayabileceğimizi Taliban'a açıkça göstermek istiyoruz” diye konuştu.

Reuters’e açıklamalarda bulunan Mesud savaş çıkmasını istemediklerini ancak Taliban’ın bölgeye bir işgal başlatması durumunda "savaşçılarının direnişe hazır olduğunu" belirtti.

Mesud, geçen hafta yaptığı açıklamada Afgan ordusunun ve ordu içindeki özel timlerin direnişe katıldığını duyurmuştu.

Direnişin Sözcüsü Ali Maisam Nazari ise hafta sonu AFP'ye verdiği demeçte, direniş hareketinin "uzun vadeli bir çatışma" için hazır olduğunu ancak yine de Taliban ile kapsayıcı bir hükümet  hakkında müzakere etmeye çalıştığını söyledi.

Sözcü, "Taliban ile bir barış anlaşmasının koşulları, ademi merkeziyetçilik, sosyal adalet, eşitlik, haklar ve herkes için özgürlük sağlayan bir sistemdir" dedi.

TALİBAN'DAN MÜZAKERE SİNYALİ

Öte yandan Taliban'ın henüz ele geçiremediği Pencşir'in durumunu "siyasi diyalog" ile çözmeye çalışıldığı mesajları geliyor.

Örgüte ait bir Twitter hesabından yapılan açıklamada, "problemi siyasi araçlarla çözmek için çabalandığı" belirtildi.

Rusya'dan yapılan açıklamada da Taliban'ın Pencşir ile müzakereye hazır olduğu bildirildi. Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitri Şirnov, Rus televizyonlarına yaptığı açıklamada Taliban'ın kendisinden Pencşir Vadisi'ne bir mesaj götürmesini istediğini açıklayarak, Taliban'ın "siyasi bir anlaşma ile duruma barışçıl bir çözüm bulmayı umduğunu" söyledi.

Büyükelçi, Taliban'ın "kan akmasını istemediğini ve diyaloğa hazır olduğunu" söylediğini ifade etti.