Fransa’nın Pay Bask Bölgesi Mauleon/Licharre kentindeki 1 Mayıs Yürüyüşünde Basklılar tutuklu HDP’liler ve açlık grevindeki Leyla Güven için destek açıklamalarında bulundu. Baskça, Kürtçe ve Fransızca dövizler hazırlandı, tutuklu HDP’li kadınların resimleri döviz yapılarak taşındı.

“Leyla Güven Gose Greban Düale 137 Egün, Resistance Contre Le Fasicisme De Turquie/Türkiye Faşizmine Karşı Direniş. Emaztea, Bizia, Askatasuna/Jin Jiyan Azadi” yazılı dövizler ve Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Nurhayat Altun, Gülten Kışanak, Çağla Demirel posterleri ile yürüdüler.

Eh Bai Partisi’nden (Bask Ülkesi Fransa bölgesinin partisi) Egoitz Urruticoetchea; “Kürt halkının direnişini özellikle de Efrin ve Kobani direnişlerinden bu yana daha yakından izliyoruz, Bask halkı Kürt halkının acılarını çok yakından biliyor, direnişine ortak olmak için burada ses veriyoruz. Öte yandan Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi eyleminin kimseler ölmeden başarı ile sonuçlanmasını bekliyoruz. Bir kez daha buradan Kürt halkını, Figen Yüksekdağ şahsında sosyalist Türkiyelileri sevgi ile selamlıyorum” diye konuştu.

Anti-Kapitalist Joseph Thiry; ”Profesyonel anlamda siyasete karşıyım, kapitalist dünyada siyaset bir uzmanlık/para kazanma alanına dönüştürüldü, ancak Kürt halkı ve onların Türkiyeli dostları çok başka bir yerden bu mücadeleyi yürütüyorlar. Cezaevlerinde binlerce tutsağı olan HDP’nin direnişini selamlıyorum. Leyla Güven’in açlık grevinin başarı ile sonuçlanmasını bekliyorum. Bask halkı Kürt halkı iledir” dedi.

Peo et Monique;”Liberte! solidarite! Amitie!”

Ercan Jan Aktaş da ”Bir yıldır bu bölgede yaşıyorum, Bask halkı, Kürt halkı ve Türkiyeli sosyalistlerin direnişlerini yakından izliyor. Özellikle de Efrin ve Kobani direnişinden bu yana bu ilgileri daha da büyümüş. Bugün için HDP’li tutsaklar ile dayanışmak, Leyla Güven’in direnişine destek için kartlar yazıldı gönderildi, dövizler hazırlandı. Türkiye’de faşizmin geriletilmesi için yürekten destek veriyorlar” diye konuştu.

Öte yandan Lichans-Sunhar kasabası sakinleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Çağla Demirel, Selma Irmak ve akademisyen Yiğit Aksakoğlu için 1 Mayıs kartları yazarak kendilerine gönderdiler.

Demokrat Haber