Ercan Jan Aktaş

ABD’de Geroge Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden sonra başlayan ‘siyah öfke’ eylemleri devam ediyor. Dün öğle saatlerinden akşam saatlerine kadar Fransa’nın başkenti Paris’te on binlerce ırkçılık karşıtı bir araya geldi. ”Adalet Yoksa Barış da Yok,” “Adama İçin Adalet,” sloganları ile La Repoublique meydanında bir araya gelenler büyük bir eylem gerçekleştirdi.

Temmuz 2016 tarihinde Paris’in yakınlarındaki Persan şehrinde 24 yaşındaki ‘siyahi’ Adama Traoré yolda jandarma tarafında durdurulup gözaltına alınır. Adama, Jandarma aracında hareket halinde iken hayatını kaybeder. O zaman yapılan otopsi raporlarında Adama’nın kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği ifade edilmişti. Ancak ailesi bu sonuca güvenmedi ve 4 yıldır bir hukuk mücadelesi verdi. Mücadeleleri sonucu açıklanan karşı-otopsi sonuçları Adama Traoré’nin de tıpkı George Floyd gibi nefes alamadığı için hayatını kaybettiğini gösteriyordu. Bunun üzerine ilki 2 Haziran’da gene Paris’te Adalet Sarayı önünde 20 bin kişi ile gerçekleştirilen eylem dün 100 bin kişi ile bir kez daha gerçekleştirildi.

‘Adama İçin Adalet İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine dün/Cumartesi öğle saatlerinden itibaren kalabalık toplanmaya başladı. La Repoublique meydanına çıkan bütün yollar, caddeler, bulvarlar Polis, Jandarma tarafından ablukaya alınarak yollar bariyerler ile kapatılmıştı. Saat 14:30’da başlayan eylemden saatlerce önce insanlar eylem alanında yerlerini aldılar. Üzerinde “Adama İçin Adalet” yazan siyah tişörtleri ile eylem çağrıcıları alanda büyük bir hazırlık yapmışlardı.

Gençlerin çok yoğun katılım gösterdiği eylemde zaman zaman tansiyon yükseldi. Marine Le Pen’in ırkçı partisi ‘Front National’den bir grup genç eylem alanındaki büyük binalardan birisine bir pankart sarkıtınca eylemcilerin büyük bir tepkisine ne oldu. Eylemcilerden bir kaçının binanın çatı katına çıkıp müdahalesi ile pankart indirildi. Opera meydanına kadar yürümek isteyen kitlenin önü bariyerler ile kapatıldı ve yürüyüşe izin verilmedi.

ABD’de Trump tarafından ‘terörist’ olarak ifade edilen Antifa militanlarının zaman zaman banka binalarına saldırıları ile eylemin tansiyonu oldukça yükseldi. Fransa’nın diğer iki büyük şehri Bordeaux ve Lyon’da da eylemciler sokaklardaydı.

Aralarında Adele Haenel, Aissa Maiga, Vikash Dhorasoo, Danielle Simonnet, Clementine Autain, Jean-Luc Melenchon’un da olduğu sanatçılardan siyasetçilere kadar çok yoğun ilgi ve katılımın olduğu eylem 20 Haziran’da bir daha bir araya gelmek üzere yapılan çağrılardan sonra son buldu.