Ercan Jan Aktaş / Paris

Fransa’da genel seçimlere bir yıl kaldı. Partiler seçim sürecine girmiş durumda. Hatta sokaklarda da bunu hissetmek mümkün. Özellikle de emekli ve muvazzaf askerlerin ilki 7 Nisan, ikincisi 7 Mayıs’ta yayınlanan mektuplarından sonra aşırı sağa dair ciddi tartışmalar devam etmekte. Her iki mektup da Fransa’nın artan şekilde yabancı ve de müslüman nüfus ağırlığına girdiği, yakında bir iç savaşın kapıda olduğu uyarıları ile Macron hükümetini sert ve etkili tedbirler almaya çağırıyordu.

Bu iki mektuptan sonra aynı minvalde devam eden açıklama ve tartışmalara karşı onlarca sendika, dernek, kolektif, parti, inisiyatifin imzası ile Fransa’da 12 Haziran Cumartesi günü Paris’te gerçekleştirilecek aşırı sağa karşı mitinge çağrı yapıldı. Çağrı metinlerinde hayatın her alanında sosyal özgürlüklerin kısıtlandığından, aşırı sağın artan görünürlüğünden örnekler verilmişti: “İş yerlerinde ve gündelik hayatta ırkçı ve cinsiyetçi sözler ve eylemler yayılıyor. Sosyal özgürlüklere ve haklara yönelik saldırılar ciddi şekilde artmaktadır” diyerek politik, ekonomik, sosyal ve sağlık bağlamında adaletsizliklere dikkat çekiliyordu.

Macron’u ve politikalarını sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları çözmek yerine daha fazla güvenlikçi bir siyasete sığınarak polis şiddetini meşrulaştırmaya çağırdığına da yer verilen metin insanları gündelik hayatlarının her alanında direnişe ve eyleme davet ediyordu. Öyle de olmuştu, eylem alanı olarak belirlenen Place de Clichy’de binlerce insan müzikleri, dansları, sloganları, bayrak ve flamaları ile yer almışlardı.

Onlarca sosyalist, komünist, anarşist grup, kolektif, inisiyatif, dernek, parti, sendikadan on binlerce insan en şenlikli halleri ile alanda yerlerini almışlardı. Aşırı sağa karşı barikat oluşturmak için yapılan bu eylemlerin tek adresi Paris de değildi. Toulouse, Bordeaux, Angers, Rouen, Avignon, Havre gibi şehirlerde de insanlar sokaklara indiler.

Paris buluşmasına gençler ve kadınlar damgasını vurdu. Ekonomik sıkıntılar, ekolojik yıkımlar, gündelik hayat içinde artan şiddete karşı en etkili slogan, söz ve dövizleri bu ekipler oluşturmuştu. Yürüyüşün bir yerinde kortej içinde yer alan müzik araçları/TIR’lardan birisinde Mahzuni’nin ‘Zalım Zalım’ parçası çalmaya başladığında siyahlar içinde rengarenk saçları ile onlarca anarşist geç bir dansa başladı. Sanırım benim için günün en ilginç anlarından birisi de buydu.

Place de Cliche’de başlayan yürüyüş şenlik havasında Repoublique’de son bulurken Paris’in hemen hemen bütün park ve meydanları da kendisini Müzik festivalinin keyifli anlarına bırakmıştı.

Eylemlere katılan başlıca parti ve grupların açıklamaları şöyleydi:

NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste / Yeni Antikapitalist Parti: “Aşırı sağın gerçek gücü, işçi hareketinin, sol örgütlerin ve alternatif siyasi bakış açılarının zayıflığıdır. Şu taahhüdü vermeliyiz: ırkçılık karşıtı, faşizm karşıtı, eşit haklar, hareket özgürlüğü ve enternasyonalist olduğumuz için asla özür dilemeyeceğiz”.

Europe Écologie-Les Verts / Avrupa Ekoloji – Yeşiller: “Aşırı sağcı fikirlerin artan etkisi bağlamında, güvenlik bahanesiyle özgürlüklerimizi kısıtlamaya yönelik sürekli girişimler karşısında, yargı kurumunun tekrarlanan eleştirileri karşısında, Avrupa Ekolojisi Yeşiller sokaklarda olacak, Fransa'nın her yerinde, sendika, siyasi ve ilişkisel ortakların yanı sıra, kolektif bir patlama için alanlarda olmaya devam edecek”.

Union Syndicale Solidaires / Birlik ve Dayanışma Sendikası: “İş yerinde ve hayatta ırkçı ve cinsiyetçi sözler ve eylemler yayılıyor. Sosyal özgürlüklere ve haklara yönelik saldırılar ciddi şekilde artmaktadır. Politik, ekonomik, sosyal ve sağlık bağlamında adaletsizlikler var ve ciddi sosyal sefalet yaratıyor. Bütün bunlara karşı mücadeleye devam edeceğiz”.

Attac Franc - Association pour la taxation des transactions financières et pour l’action citoyenne / Finansal işlemlerin vergilendirilmesi ve vatandaş eylemleri Derneği: “Özgürlüklerin savunması ve aşırı sağa karşı, birleşik ve kararlı bir şekilde cevap verelim”.

Union Nationale Lycéenne – UNL, Lique des droits de L’Homme, Les Francas, Les Nouveaux Démocrates, Résilince Commune, Mouvement des Progressistes – Paris, Rencontre des Justices, Collectif Droits des Femmes, Antifa, UNEF le syndicat étudiant, Les Amis de la Terre France, Unis Pour Le Climat et la biodiversité, Génération.s, Jeunes Ecologistes, La France insoumise, PEPS, Pour une Écologie Populaire et Sociale gibi onlarca grup ve kolektif de benzer açıklamalar yaptılar.