Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Fransa

Sabahın erken saatlerinde güne 1 Mayıs için Taksim’e çıkan eylemcilerin gözaltına alınma görüntüleri ile girdim. Mecidiyeköy’den Taksim’e bütün o ara sokakları, caddeleri bir kez daha düşündüm. Yıllardır her 1 Mayıs yaşadıklarımız!

Ama bugün Taksim’i değil Paris’i gezecek ve Paris’i yazacağım. Bütün eylemlerimde olduğu gibi toplanma saatinden önce yürüyerek alana geçtim, ara sokakları gezdim, ara sokaklara gizlenen jandarma ve polis araçları, ambulanslar, itfaiye araçları ile hiç de keyifli merhabalaşmadık.

Paris’te 1 Mayıs kutlamaları günün ilk saatlerinde başladı. Önceki günlere göre biraz daha kapalı bir hava. Ancak biliyorum, bu kapalı hava alan için sözleşmiş insanların önünde bir engel teşkil etmeyecek. Yağmur da yağsa o insanlar sözleştikleri gibi gelecekler. Öyle de oldu.

Yüzbinlerin büyük bir ilgi ve coşku ile katıldıkları kutlamalar bayram havasında başladı. Büyük buluşma yeri saat 14:00’de Repoublique meydanı olarak belirlenmişti.

Sabahın erken saatlerinde Fransızların ‘muguet’ dedikleri özel 1 Mayıs çiçekleri eyleme giden bulvar ve sokaklar üzerinden kurulan stantlarda satılmaya başlamıştı.

Meydana iki farklı kol üzerinden kortejler ulaşacaktı. Fransa Komünist Partisi (CGT), Solidaire, UP, NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste, CNT gibi parti ve sendikalar Bastille ile Repoublique arasında kortejlerini kurarken Kara-Kızıl gruplar, yani anarşistler başka bir kortej kurmuşlardı.

Büyük buluşma yeri olan Repoublique/Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12’den itibaren gruplar toplanmaya başladı. Türkiyeli ve Kürdistanlı örgüt ve gruplar doğrudan bu alana gelmişlerdi. Öte yandan Kuzey Afrika ülkelerinden örgütler, Kağıtsızlar Hareketi de alandaki yerlerini almışlardı. Kürt Özgürlük Hareketinin aracındaki hareketli müzik ile birlikte özellikle Fransız ve Afrikalı gençlerin Kürtlerin dilanlarına ayak uydurmaya çalışırken bayağu bir zorlandıklarını izledim. Her hallerinden çok keyifli olduklarını anlamak mümkündü.

Kortejler yürüyüşe saat 14:00’te başladı. Yürüyüş kortejleri Bastil meydanına sokulmadan, doğrudan Nation’a doğru belirlenen güzergaha doğru yürümeye başladığında birlikte alana geldiğim arkadaşlar ile hızlıca önlere doğru yürüdük. Kortejlerin önüne vardığımızda onlarca jandarma aracı ile kitlenin ikiye ayrıldığını gördüm, önceki Paris eylem ve 1 Mayıs’larında böyle bir şey görmemiştim. Yanımdaki Fransız arkadaşlarım ile bunu konuştuğumda amacın ‘her zaman kortejlerin önlerinde yürüyen Anarşist gruplar ile diğer kesimleri birbirlerinden koparmak’ olduğunu öğrendim.

Bizler daha 25 dakika yürüyemeden önlerden çatışma sesleri gelmeye başladı. Anarşist gruplar kitlenin diğer kesimleri ile birleşmeye çalışırken polis ve jandarmalar buna izin vermiyorlardı. Böyle olunca beklediğimiz çatışma çok erken başladı. Gazın etkisi ile bizler kitle ile biraz geri çekilirken ara sokaklardaki eylemcileri daha bir yakından da izleme imkanım oldu. Kimse ne kortejlerinin önünün kesilmesinden, ne önlerde devam eden çatışmalardan, ne gazdan, hiçbir şeyden rahatsız değiller, ya da 1 Mayıs keyif ve eğlencelerine hiçbir şeyin etki etmesini istemiyorlar.

Bizler biraz soluklandıktan sonra daha bir önlere doğru yürümeye başladık. Önlere doğru ilerledikçe gazdan biz de etkilenmeye başladık. Ancak polis ve jandarma anarşist grupların içinde olduğumuz büyük kalabalık ile buluşmaması için elinden gelen her şeyi yapıyordu.

Covid’in bu 1 Mayıs için getirdiği tek iyi şey elbette maskeler oldu. Macron’un Meclisten geçirdiği güvenlik yasasına göre eylemcilerin maske takması yasak. Ancak bu defa maske takmayanlara uyarılar geliyordu. Maske serbest olunca bir kısım eylemci alanda daha rahat ediyordu.

Bizler Nation’a vardığımızda alan coşkulu festival havasına bürünmüştü. Havai fişeklerden alana akan gökkuşağı renkleri, irili ufaklı grupların müzikleri, dans edenler...

Bir anda büyük bir patlama sesi ile irkilir gibi olduk. Alanın başka bir tarafında bir kısım anarşist GCT (Fransa Komünist Partisi) araçlarına saldırmaya başladılar. Bunun sebebini de anlayamadan alandan ayrılırken Covid19’dan kaynaklı sokağa çıkma yasağı saati yaklaşmasına rağmen büyük kalabalıklar meydanlarda ve ara sokaklarda eğlenmeye devam ediyorlardı.