Paraguay’da devlet başkanının ikinci kez seçilmesine olanak sağlayacak anayasa değişikliği protestoları sırasında 25 yaşındaki Rodrigo Quintana’nın öldürülmesinin ardından İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü görevden alındı.

Paraguay’da Devlet Başkanı Horacio Cartes’in görev süresinin uzatılmasını öngören anayasa değişikliği protestolara sahne olmuştu.

Başkent Asuncion’da Cuma günü parlamento binasına giren göstericiler, binayı ateşe vermişti. Bunun öncesinde ise polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıkmıştı.

Gazete Karınca'nın haberine göre, protestolar sırasında 25 yaşındaki Rodrigo Quintana’nın partisinin genel merkezinde vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı.

Bunun üzerine Devlet Başkanı Horacio Cartes’in İçişleri Bakanı Miguel Tadeo Rojas ve Emniyet Müdürü Crispulo Sotelo’yu görevden aldığı açıklandı.

Cartes, görevden alınmalar sonrası sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajda, “Ben öz eleştiri yapıyorum çünkü politikacılar olarak biz farklılıklarımızı diyalog ve barış içinde göstermeyi başaramadık. Siviller ve polis memurlarının yaralanması beni üzdü.” ifadesini kullandı.

Quintana’yı öldürmekle suçlanan bir polis memurunun da gözaltına alındığı belirtildi.

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Gösteriler, Senato’nun Cuma günü yaptığı kapalı oturumda Devlet Başkanı Cartes’in görev süresinin uzatılmasına olanak sağlayan anayasa değişikliğini onaylaması üzerine başladı.

Söz konusu değişikliğin, Temsilciler Meclisi tarafından da oylanması gerekiyordu. Ancak protestolar üzerine Cumartesi günü yapılması planlanan oylama ertelendi.

Temsilciler Meclisi’nde anayasa değişikliğinin onaylanacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Devlet Başkanı Horacio Cartes’in görev süresi 2018’de sona eriyor.

NE OLUYOR?

Güney Amerika ülkelerinden Paraguay’da 35 yıl süren diktatörlük rejiminin ardından 1992 yılında kabul edilen anayasa ile başkanlık süresi tek dönem ve 5 yıl olarak sınırlanmıştı.

Ancak görevdeki başkan Horacio Cartes, bu sınırlamayı kaldırarak yeniden başkanlık için aday olmak istiyor.

Söz konusu anayasa değişikliği planlarını eleştirenler ise ülkedeki demokratik kurumların zayıflamasından kaygı duyuyor.