Papa karşıtları Katolik Kilisesi’nin eşcinsellik, kürtaj, kadın hakları ve doğum kontrol yöntemlerine ilişkin tutucu çizgisini eleştiriyor…

Papa 16. Benedikt'in 22-25 Eylül tarihleri arasında Almanya'ya yapacağı ilk resmi ziyaret şimdiden tepki çekiyor.

Papa 16. Benedikt, ziyaretinin ilk gününde Federal Meclis'te bir konuşma yapacak. Bu bir Papa'nın Federal Meclis'te yapacağı ilk konuşma olacak. Ancak muhalefet milletvekillerinin önemli bir bölümü Papa’nın Federal Meclis’te yapacağı konuşmayı boykot etmeye hazırlanıyor. Meclis’i oluşturan 620 milletvekilinden yaklaşık 100 kadarı salonda bulunmayacaklarını açıkladı. Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Sol Parti’ye üye milletvekilleri, Katoliklerin ruhani liderinin Meclis’te konuşma yapmasının devletin seküler yapısına ters düştüğünü savunuyorlar. Meclis’te boş kalacak sandalyelerin eski milletvekilleri ile doldurulacağı bildiriliyor.

Kilise tepkili

Almanya’daki Katolik Kilisesi ise Papa’nın konuşmasını boykot planlarını eleştiriyor. Alman Katolik Kiliseleri Başkanı Başpiskopos Robert Zollitsch “böyle bir misafiri gerekli nezaket ve saygı ile ağırlamanın yakışık alacağını” söyleyerek, Papa’nın bir Alman ve Vatikan’ın Devlet Başkanı olarak Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert tarafından konuşma yapması için Meclis’e davet edildiğini hatırlattı. Köln Kardinali Joachim Meisner de planlanan boykotu dar görüşlü bir tepki olarak nitelendirdi.

Roth ifade özgürlüğünü savundu

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ise, Papa’nın ziyaretine yönelik eleştirileri anlayışla karşılıyor. “Berliner Morgenpost” gazetesine konuşan Roth, “Bir devlet başkanı Almanya’yı ziyaret ediyor diye ifade özgürlüğü kısıtlanamaz. Bu devlet başkanı Papa bile olsa,” dedi. Kadının rolü, eşcinsel beraberliklerin tanınması gibi konular göz önünde bulundurulduğunda “Berlin ziyareti ve 2011 yılının gerçeklerini görmek Papa’ya yarayacak” şeklinde konuşan Roth, Papa 16. Benedikt’in Federal Meclis’te yapacağı konuşmada hazır bulunacağını kaydetti.

Brandenburg Kapısı'nda gösteriye izin yok

Öte yandan 22 Eylül’de Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nın önünde düzenlenmesi planlanan Papa karşıtı gösteriye izin verilmedi. Berlin İdarî Mahkemesi karara, Papa’nın ve diğer yüksek düzey siyasetçi ve resmi misafirlerin güvenliğini gerekçe gösterdi. 60’tan fazla sivil toplum örgütü ve parti tarafından düzenlenen gösterinin şimdi Potsdam Meydanı’na kaydırılması planlanıyor. Papa’nın Federal Meclis’te yapacağı konuşma ile aynı anda düzenlenmesi öngörülen protesto gösterisine yaklaşık 20 bin kişinin beklendiği belirtiliyor. Papa karşıtları Katolik Kilisesi’nin eşcinsellik, kürtaj, kadın hakları ve doğum kontrol yöntemlerine ilişkin tutucu çizgisini eleştiriyor. (haberevet.com)