Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, koronavirüs aşılarının patent korumasının geçici olarak kaldırılmasını desteklediğini duyurdu.

Covid-19 aşılarına adil erişimi teşvik etmek için düzenlenen bir bağış etkinliğinde konuşan Papa, dünyaya 'bireycilik virüsünün bulaştığını' söyledi.

ABD'nin, salgınla daha iyi mücadele edebilmek adına aşılarda fikri mülkiyet haklarının kaldırılması önerisini destekleyen Papa, "Bireycilik virüsü, bir milliyetçiliktir" dedi.

Joe Biden yönetimi, Covid-19 aşılarına fikri mülkiyet hakkı istisnası getirilmesi için çağrıda bulunmuştu. Bugün, Portekiz'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) zirvesinde gündeme taşınan aşı patenti konusunda açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, patentlerinin kaldırılmasının 'kısa ve orta vadede sorunları çözmeyeceğini' belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, fikri mülkiyet hakları konusunun 'bugünün meselesi olmadığını' söyleyerek, "Aşıları nasıl üreteceğini bilmeyen bilmeyen laboratuvarlara fikri mülkiyet verebilir misiniz? Dayanışmanın temel sorunu dozların dağıtılmasıdır" ifadelerini kullandı.