Suriye’de IŞİD’in elinden kurtarılan antik Palmira kentinden çalınan en az 1500 yıllık tarihi eserler İsviçre’de ele geçirildi. Üçüncü ve dördüncü yüzyıllara ait eserler arasında Afrodit’in başı ve iki adet kabartma yer alıyor.

PALMİRA’DAN ÜÇ ESER

İsviçre’nin Cenevre kentinde ele geçirilen eserlerin arasında, Palmira’nın yanı sıra Libya ve Yemen’den yağmalanan kültürel varlıklar da bulunuyor. Eserlerden üçü, IŞİD’in 2015 sonrası yaklaşık bir yıl boyu kontrol ettiği antik Palmira kentinden çalınmış. IŞİD, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kenti tahrip etmişti. Eserlerden beşiyse, başkenti Sana ile Shibam kenti geçen yıl Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Yemen’den çalınmış. Operasyonda, Kuzey Afrika’daki Helenistik mirasın karakteristik eserlerinden sayılan bir Afrodit heykeli kalıntısının da ele geçirildiği belirtiliyor.

KATAR ÜZERİNDEN KAÇIRILIYORDU

Cenevre Cumhuriyet Savcısı, yağmacıların eserleri Katar üzerinden İsviçre’ye kaçırdığını söyledi. Eserlerin, 2009-2010’dan bu yana Cenevre’de vergi ödemeden eşya tutmaya olanak tanıyan depolarda tutulduğu açıklansa da, operasyonun ne zaman yapıldığı kamuoyuyla paylaşılmadı. Açıklamaya göre, Cenevre Gümrük Ofisi’nin başkent Bern’deki kültür yetkilileriyle temasa geçmesinin ardından, uzmanlar eserlerin orijinal olduğunu doğruladı. Eserler ülkelerine geri dönmeyi beklerken Cenevre Sanat ve Tarih Müzesi tarafından halka sergilenecek.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, İsviçre’nin vergi konusunda kısmen denetimsiz politikalarının terörün finansmanıyla mücadelede ‘zayıf bir bağ’ olduğunu söylemişti.