Pakistan Başbakanı Raja Pervez Eşref, Perşembe günü Quetta kentinde düzenlenen ve çoğu Şii 92 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarının ardından Belucistan eyalet başbakanını görevden aldı.

Üç gündür saldırılarda kaybettikleri yakınlarının cenazelerinin başında oturma eylemi yapan Şiiler, ölülerini toprağa vermek için Eyalet Başbakanı Aslam Raisani'nin görevden alınmasını talep ediyordu.

Cenazelerin bugünden itibaren toprağa verileceği belirtiliyor.

Pakistan'da nüfusun yüzde 20'sini oluşturan Şiiler arasında büyük öfke yaratan saldırının sorumluluğunu Leşkeri Cengi adlı yasa dışı Sünni militan grup üstlenmişti.

Pakistan Başbakanı Eşref, Quetta Şii toplumunun temsilcileriyle yaptığı görüşmeden sonra eyaletin yönetiminden valinin sorumlu olacağını açıkladı.

BAKAN'A PROTESTO

Şiiler Cumartesi günü kente gelen, Din İşlerinden Sorumlu Bakan Seyid Hurşid Şah başkanlığındaki bir heyetle görüşmeyi reddetmişti.

Pakistan'da son yıllarda Şiileri hedef alan saldırılar artış göstermeye başladı. Sadece geçen yılki saldırılarda 400'den fazla Şii öldü.

Şiiler, hükümetin kendilerini koruyamadığını ve Sünni militanlara göz yumduğunu savunuyor.

Perşembe günü bir bilardo salonunda önce bir intihar eylemcisi üzerindeki patlayıcıları ateşlemişti. Yaklaşık 10 dakika sonra yardım ekipleri, polis memurları ve gazetecilerin olay yerine gelmesinin ardından bomba yüklü bir araç infilak ettirilmişti.

Mezhep temelli saldırıların artış gösterdiği eyalette ordu, ayrılıkçı isyanla da baş etmeye çalışıyor.

Afgan sınırı yakınındaki bölgelerde Taliban ve bağlantılı gruplar da saldırılar düzenliyor. (bbc)