Pakistanlı aktivistler, ABD insansız uçaklarından yapılan saldırıları protesto etmek için, Afganistan'daki NATO askerlerine tedarik için kullanılan yolu kesti.

Eylem çağrısı muhalif politikacı Imran Khan'dan geldi. Han eylemin kuzey-batı Pakistan'da Amerikan hava saldırıları sona erene kadar devam edeceğini söyledi.

Han bu saldırıların sivil ölümlere neden olduğunu ve Taliban ile barış ihtimalini baltaladığını söylüyor. Ama kampanyanın zamanlaması birçoklarının onu Taliban'ın suyuna gitmeye çalışmakla suçlamasına yol açtı.

TALİBAN ŞEFİ ÖLDÜRÜLDÜ


Pakistan Taliban'ının şefi Hakimullah Mehsud bir ay kadar önce Kuzey Veziristan'da bir ABD hava saldırısında öldürüldü.

Mehsud'un görüşmeye eğilimli olabileceğine dair bazı işaretler vardı. Ama arabuluculardan bir ekiple bir araya gelmesinden sadece bir gün önce öldürüldü.

Vahşi bir üne sahip bir militan olan halefi Molla Fazlullah ise herhangi bir barış girişimini reddediyor. Son eylem Pakistan'ın kuzey-batıdaki Khyber Pakhtunkhwa eyaletinde bir yol üzerinde odaklanmakta. Bu yol Afganistan'daki yabancı askerlerin ihtiyaçlarının naklinde kullanılıyor.

NAKLİYATA ENGEL

BBC Peşaver muhabiri Aleem Maqbool, Afganistan'a kimin geçip kimin geçemeyeceğine protestocuların karar verdiğini söylüyor.

Göstericiler kamyon sürücülerini taciz ediyor ve Nato araçlarını geri dönmeye zorluyor. Pakistan nakliyatın sürmesine kararlı olduğunu söylüyor. Ancak henüz eylemi durdurmak için hiçbir şey yapılmış değil.

Pakistan'dan Afganistan'a giden NATO askeri malzemelerinin naklinde kullanılan iki kapı var.
Güney-batı Belucistan eyaletindeki diğer geçiş noktasında bir eylem yok. (BBC Türkçe)