Pakistan’nın Orakzai kentinde bulunan kömür madeninde patlama meydana geldi, en az 5 işçi hayatını kaybederken 6 işçinin de ağır yaralı olduğu öğrenildi. 

Evrensel’in Pakistan Mazdoor Mahaz (İşçi Cephesi) Genel Sekreteri Chandury Shaukat Ali’den aktardığı habere göre; bu aynı madende son bir ayda gerçekleşen ikinci patlama. 20 gün önce meydana gelen ilk patlamada da 11 işçi hayatını kaybetmişti. 

Shaukat Ali, göçük nedeniyle kurtarma çalışmalarının gerektiğini gibi yapılamadığını belirtirken, yerleşim yerlerinden oldukça uzakta bulunan maden ve çevresinde telefon ve internet bağlantısı olmamasının da haber alınmasını zorlaştırdığına dikkat çekti.

DAHA ÖNCE DE PATLAMA MEYDANA GELMİŞ 

Kömür madeninde daha önce patlama yaşanmasına rağmen bölgede ne bir ambulansın ne de acil ilkyardım desteğinin bulunmadığını belirten Shaukat Ali, hükümetin bu ilgisizliğini lanetlediklerini belirterek, “Hükümet, maden işçilerinin sağlığından sorumludur. 1929 yılında kabul edilen maden yönetmeliği ve işçi güvenliği yasaları uygulanmamaktadır. Maden işçileri en zor ve tehlikeli işleri en kötü çalışma koşullarında yapmaktadır. Yasaların uygulanmaması maden işçilerinin sağlığını ve hayatını tehlikeye atıyor” dedi.

(Fotoğraf: Arşiv)