Geçen yıl Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin hakkındaki yolsuzluk soruşturması gerekçesiyle başbakanlıktan azledip ömür boyu siyaset yasağı getirdiği Navaz Şerif, gıyabında görülen yolsuzluk davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Pakistan'da yolsuzluk davalarına bakan bir mahkeme, eski Başbakan Navaz Şerif'i yolsuzluk suçlamalarından 10 yıl hapse mahkum ederken yasadışı şekilde Londra'da çok pahalı emlaklar satın aldığı gerekçesiyle de 10 milyon dolar para cezasına çarptırdı. Londra'daki malına mülküne federal hükümetin el koymasında da hükmedildi.

KIZI VE DAMADINA DA HAPİS

2015'te Panama Belgeleri'nin ifşasıyla başlayan ve 'Avenfield Reference' adıyla anılan davada eski başbakanın kızı Meryem Şerif'e 7 yıl, damadı Safdar Avan'a 1 yıl hapis cezası verildi.

Navaz Şerif'e yönelik suçlamalar Londra'nın Park Lane semtindeki Avenfield House'dan satın aldığı dört lüks daireyle ilgiliydi.

Belgelerde Şerif'in çocuklarının bazı offshore şirketleriyle bağlantılı olduğu ve bu şirketlerin aralarında Londra'daki lüks dairelerin de bulunduğu yabancı ülkelerde mülk satın almak için para aktarmakta kullanıldığı iddia ediliyordu.

Şerif'in açıklayamadığı mal varlıkları bulunduğu ve konuya ilişkin devlet kurumlarıyla işbirliği yapmadığı belirtiliyor.

Eşinin kanser tedavisi gördüğü Londra'da ailece bulunan Şerif'in hakkındaki yargı kararının ardından Pakistan'a geri dönmesi soru işareti haline geldi. Ancak eski başbakanın temyize gitmesi bekleniyor.

SEÇİM ÖNCESİ HESAPLAR İYİCE KARIŞTI

25 Temmuz'da düzenlenecek seçimler öncesinde açıklanan karar, Şerif'in liderliğini kardeşi Şahbaz'a devretmek zorunda kaldığı Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) partisine de ağır darbe oldu.

'SESSİZ DARBE'

PML-N taraftarları, yolsuzluk suçlamalarını reddederken, 70 yıllık ülke tarihinin dizginlerini elinde tutan ordunun Navaz'a bu kez 'sessiz darbe' düzenlediğini savunuyor.

Ancak madalyonun öbür yüzünde, askeri yetkililerinden sivil siyasilere dek Pakistan devletine ve yönetimine yolsuzluk damga vurmuş durumda.

HİÇBİR SİVİL BAŞBAKAN GÖREV SÜRESİNİ TAMAMLAYAMADI

3 kez başbakanlık yapan Şerif, bir yıldan kısa süre daha iktidarda kalsaydı, normal görev süresini tamamlamış ilk Pakistan Başbakanı olacaktı.

Pakistan'da hiçbir sivil başbakan 5 yıllık görev süresini tamamlayamadı.