Özgür Suriye Ordusu Komutanı Selim İdris, isyancılara silah vermekten vazgeçtiği belirtilen İngiltere Başbakanı David Cameron’u ihanet etmekle suçladı.

Daily Telegraph’ın haberine göre Selim İdris, silah gelmemesi durumunda çok yakında Özgür Suriye Ordusu’ndan eser kalmayacağını söyledi.

Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun komutanı Selim İdris, İngiltere Başbakanı David Cameron’un Suriye’deki isyancıları silahlandırma yönündeki tutumundan geri adım atması üzerine yaptığı açıklamada, “Bu karar bizi ölelim diye yalnız bırakmakta, aşırı gruplara ise muhaliflere hakim olma imkanı vermektedir” dedi.

Yakındoğu Haber’e göre, İngiltere Başbakanı David Cameron’u kendilerine ihanet etmekle suçlayan Selim İdris, “Batı sürekli olarak yalnızca vaat veriyor, henüz Bay Cameron’a bizi yalnız bırakırsanız öleceğiz, size tüm Suriyeliler adına teşekkür ederim deme fırsatını bulamadım” dedi.

İngiltere Ulusal Güvenlik Kurulu’ndaki komutanların Başbakan David Cameron’u Suriye’deki isyancıları silahlandırmanın yaratacağı sakıncalar konusunda ikna ettiğini belirten Daily Telegraph gazetesi, Suriye içindeki savaştaki sürecin de Suriye ordusunun lehine geliştiğini bildirdi.

Ilımlı muhaliflere silah yardımı yapılmamasının silah temin etmekte güçlük yaşamayan aşırıları güçlendireceğini belirten Selim İdris, “yakında Özgür Suriye Ordusu’ndan eser kalmayacak, her şeyde cihatçı gruplar kontrolü ele alacak bu da İngiltere’nin çıkarına değil” dedi.

LONDRA’NIN TAVRI DEĞİŞTİ

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre İngiliz başbakanlığına yakın kaynaklar, Başbakan David Cameron’un Suriye meselesine daha fazla müdahil olmaktan ve bu ülkedeki isyancı gruplara silah vermekten vazgeçtiğini açıklamıştı.

Başbakan Cameron’un karar değiştirmesinde İngiltere Ulusal Güvenlik Kurulunda komutanların yaptığı uyarıların etkisinin olduğu belirtilmişti.

Habere göre İngiliz komutanlar Başbakan David Cameron’a Suriye ordusunun güçlü olduğunu ve isyancılara füze ve silah göndermekle sorunun çözülemeyeceğini söylediler ve Suriye’ye gönderilen silahların Suriye’deki ılımlı muhaliflerin değil aksine aşırı grupların eline geçtiğini belirterek aşırı grupların güçlenmesinin İngiliz ulusal güvenliğine tehdit oluşturacağını ifade ettiler.

İngiliz komutanların ayrıca Başbakan Cameron’u Suriye’de bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Suriye hava savunma sisteminin güçlü olmasından dolayı İngiltere’yi Suriye’de uzun süren bir savaşa sürükleyebileceğini belirterek uyardıkları bildirildi.

Birkaç gün önce Suriye’deki isyancılara silah gönderme konusundaki kararın İngiltere meclisi tarafından onaylanması yönünde karar alındığı bildirilmişti.

Sadece İşçi Partisi ile Liberal Demokratların değil, Başbakan Cameron’un da üyesi olduğu Muhafazakar Parti’ye mensup milletvekillerinin önemli bir kısmının da Suriye’deki isyancılara silah yardımı yapılmasına karşı çıktığı belirtiliyor.

Daily Telegraph gazetesi, AB’nin Suriye’deki isyancılara silah ambargosunu kaldırması için yoğun çaba gösteren Başbakan David Cameron ile Dışişleri Bakanı William Hague’un komutanların ve siyasilerin baskısı sebebiyle Suriye tutumundan geri adım attığını bildirdi.