Almanya'daki son seçimlerde büyük oy kaybeden ve birçok eyalette meclis dışında kalan Sol Parti'de (Die Linke) liderlik tartışmaları alevlendi. Bugün Berlin'de yapılacak partinin yönetim toplantısı öncesi eski başkanlardan Oskar Lafontaine "Yeniden başkan olmaya hazırım" dedi. Partide gözler Haziran ayında yapılacak kongreye çevrildi.

 

Bir önceki hafta Schleswig-Holstein'da, Pazar günü ise Kuzey Ren Vestfalya (NRW)'de yapılan eyalet seçimlerinde üst üste büyük yenilgi alan Sol Parti, yeniden dizayn sürecini tartışıyor. Son eyalet seçimleri hesaplandığında 2009'daki federal seçimlerde yüzde 12 olan oy oranının şimdi yüzde 6 civarında olduğu tahmin ediliyor. Almanya’da Sol Parti oy kaybederken yeni kurulan Korsanlar Partisi ise her eyalet seçiminde ciddi oylar almayı başardı.

 

Sol Parti'deki bu düşüşün nedeni olarak eşbaşkan Gesine Lötzsch'in istifasıyla dışa varan parti yönetimindeki kriz gösteriliyor. 2-3 Haziran tarihleri arasında Göttingen kentinde yapılacak kongre öncesi partinin eski liderlerinden Oskar Lafontaine, yeniden başkan olmak için en hızlı davranan isim oldu.

 

Bugün Berlin'de yapılacak yönetim toplantısı öncesi Süddeutschen Zeitung gazetesine konuşan Lafontaine, partisinin kötü gidişatını itiraf ederek "Yeniden partinin başına geçmeye hazırım" dedi. Çalışma şartlarının belli olmasını isteyen Lafontaine'nin "Hiç kimse öne geçip gol atmaya, başkası da kalkıp topu kendi kalesine atmaya kalkışmasın" şeklindeki sözleri ise dikkat çekti.

 

Lafontaine, partinin mevcut çizgisinin daha solda olması gerektiğini savunuyor. Doğu Almanya’daki eyalet örgütleri ise Lafontaine’nin dönüşüne pek sıcak bakmıyor.

 

DOĞULU RAKİBİ VAR

Partinin eyalet ve federal temsilcilerinin katılacağı yönetim toplantısında Lafontaine'nin resmen adaylığını açıklaması bekleniyor. Batılı politikacı Lafontaine'nin olası rakipleri arasında doğu kökenli Dietmar Bartsch'ın ismi geçiyor. Ancak şimdiki eşbaşkan Klaus Ernst, Lafontaine'nin adaylığına sempatiyle baktığını söyledi.

 

Almanya'nın yakın sol-sosyal demokratlar tarihinde karizmatik isimlerin başında gelen Lafontaine, 2007'de 2010 yılına kadar Lothar Bisky ile yürüttüğü eşbaşkanlık görevini yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle bırakmıştı. 1985-98'e kadar 13 yıl boyunca Saarland'da eyalet başbakanlığı yapan Lafontaine 1998'de sosyal demokrat hükümette maliye bakanı oldu.

 

Başbakan Schröder'in reform politikası ve NATO'nun Kosova müdahalesine karşı çıkan Lafontaine sadece 5 ay bakanlık koltuğunda kalabildi. 2005 yılında SPD üyeliğinden tamamen istifa eden Lafontaine, WASG ve PDS'in birleşme sürecine ve Sol Parti'nin kuruluşuna öncülük etti. (ANF)