VATİKAN vatandaşı Emanuela Orlandi’nin halen bir sır yumağı olarak duran 29 yıl önce kaybolması olayını aydınlığa kavuşturulmasını talep eden binlerce kişi, Papa’nın Pazar ayini yaptığı meydana yürüdü. Kaçırılmasının Mehmet Ali Ağca’yla bağlantılı olabileceği de öne sürülen ve yürüyüşte en önde yer alan Orlandi’nin ağabeyi Pietro Orlandi, Ağca’nın kendisine kardeşinin yaşadığını söylediğini hatırlatıp, “Ağca, deli gibi davranarak hayatını kurtardı” dedi.

 

Roma Belediyesi’nin bulunduğu Campidoglio Meydanı’nda toplanan ve İtalya’nın birçok şehrinden gelenlerin oluşturduğu kalabalık, her Pazar geleneksel olarak yapılan Angelus Duası sırasında, Papa 16'ncı Benedikt’e seslenmek için Aziz Peter (San Pietro) Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş öncesi belediye binasına, Emanuela Orlandi’nin üzerinde, 'Emanuela için hakikat' yazılı büyük boyda bir fotoğrafı asıldı.

 

Yıllardır kardeşinin akıbetini öğrenmek için çırpınan Pietro Orlandi, Emanuela’nın fotoğrafına bakıp, onun bu gülümsemesinin ardında, tüm terör ve mafya kurbanlarının da olduğunu belirterek, “Bugün hem ülkemizin hem de kilisenin onuru için yürüyoruz. Kilisenin bu olayı çözmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

PAPA’YA ÖFKE

Ancak yürüyüşe katılanların beklediği gibi Papa 16'ncı Benedikt, dua boyunca Emanuela Orlandi vakasıyla ilgili hiç bir şey söylemedi ve sadece meydanda bulunan bazı sivil toplum kuruluşlarının adını anarak, onlara selam verdi. Bunun üzerine, meydanı dolduran binlerce kişinin arasında bulunanlar, 'Adalet istiyoruz', 'Bize gerçeği söyleyin' diye haykırarak, 'Utan' diye bağırdıkları Papa’yı alkış ve ıslıklarla protesto etti. Meydanda bulunan bazı din adamları da Papa’nın protesto edilmesi üzerine, kalabalığa uyarıda bulundu.

 

Papa’nın kendileriyle birlikte Emanuela için dua etmemesine üzüldüğünü belirten Pietro Orlandi, "Gerçekten çok yazık. Sadece bir kelimelik bir dua bile edebilirdi. Papa gittikçe yalnızlaşıyor" dedi.

 

AĞCA, DELİ GİBİ DAVRANDI

1983'de, 15 yaşındayken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan Emanuela Orlandi olayında bugüne kadar, Papa 2. Jean Paul suikastçısı Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakılması için gizli servisler tarafından kaçırıldığı, Roma’da bir dönem terör estiren Magliana çetesi tarafından kaçırılarak, öldürüldüğü, bazı Vatikan sivil görevlilerinin tecavüzüne uğradığı gibi çok çeşitli iddialar ortaya atıldı. Orlandi’nin cesedinin, Aziz Appollinare Bazilikası’nın altından gömülü olan, Magliana çetesinin lideri Enrico De Pedis’in yanında olduğu iddiası üzerine Roma Savcılığı, söz konusu kabri açtırarak, bulunan 200’e yakın kemiği DNA testi için laboratuara gönderdi.

 

Tüm bu iddialar ışığında yürüyüş öncesi soruları yanıtlayan Pietro Orlandi, "Emanuela, adalet arayanların sembolü oldu. Bildiğiniz gibi ben Mehmet Ali Ağca’yla İstanbul’da görüştüm. Bana, Emanuela’nın yaşadığından emin olduğunu, ‘Ben yaşıyorsam o da yaşıyordur’ sözleriyle anlattı" dedi.

 

Pietro Orlandi, Ağca’nın deli numarası yaparak, hayatını kurtardığını ve artık özgür bir adam olduğunu belirterek "Kardeşimin öldüğüne ben de inanmıyorum. Mafya babasının mezarında olduğunu düşünmüyorum. Soruşturma sonucunu bekliyoruz" dedi. (Hürriyet)